Tijdschrift.be logo
ACHTERGROND

Blij met amalia? Royalty-deskundigen over waarom ze het beter doet dan haar vader

Amalia wordt dinsdag achttien, en dat gaat direct gepaard met twee documentaires en haar eerste speech op live-tv. Drie experts over wat de kroonprinses (en ons) de komende jaren te wachten staat.

TEKST CLAUDIA WITTEVEEN
FOTOGRAFIE RVD/MARTIJN BEEKMAN,
ERWIN OLAF, JEROEN VAN DER MEYDE, ROBIN UTRECHT FOTOGRAFIE

Door hun lotsverbondenheid is Willem-Alexander heel close met Amalia.

Tot nu toe kregen we haar maar spaarzaam te zien. Maar dat gaat veranderen.

SANDER PAULUS

SANDRA SCHUURHOF

REMCO MEIJER

HOE VIERDE JIJ JE ACHTTIENDE VERJAARDAG?

Een ding is zeker: niet in de wetenschap dat je vanaf dat moment direct koning(in) zou worden, mocht je vader iets overkomen. Ook niet met twee documentaires over je jonge leven. En waarschijnlijk ook niet met een speech, of toch zeker niet zo een als prinses Amalia op 8 december staat te wachten. Eén dag na haar grote verjaardag wordt ze binnengeleid in de Raad van State en begint haar koninklijke leven echt, na zeventien jaar grotendeels uit de spotlights te zijn gehouden door haar ouders Willem-Alexander en Máxima. Wat kunnen we vanaf dat moment verwachten van het meisje dat ooit onze koningin wordt?

Minder een moetje

We vroegen het Sander Paulus (RTL Nieuws), Sandra Schuurhof (Hart van Nederland/ Shownieuws) en Remco Meijer (de Volkskrant). Drie mediamakers die Amalia allemaal face-to-face hebben meegemaakt tijdens de paar persmomentjes waar ze al aan heeft deelgenomen. Denk aan Koningsdag sinds Willem-Alexander in 2013 koning werd. En de jaarlijkse zomerfotosessie en (in betere reistijden) de fotosessie tijdens de wintersportvakantie in het Oostenrijkse Lech. Zij zagen een jong meisje opgroeien tot een zelfverzekerde kroonprinses en hebben meer dan wie dan ook al een beetje een beeld kunnen vormen van wie Amalia nou eigenlijk is. “Nou ja, wie ze op dit moment is”, aldus Schuurhof. “Want laten we wel zijn: we hebben het hier over een meisje van achttien. En op je achttiende ben je natuurlijk niet wie je zult zijn op bijvoorbeeld je dertigste.” Dat gezegd hebbende, zag Schuurhof de prinses de laatste jaren groeien. “Ze wordt zich duidelijk steeds bewuster van de rol die voor haar ligt en krijgt ook duidelijk advies in hoe ze kan omgaan met pers. Maar haar eigen inborst is heel spontaan en vriendelijk. Daarmee gaat het haar van nature een stuk beter af dan haar vader, aan wie we nog steeds duidelijk kunnen aflezen dat hij interviews en bijvoorbeeld fotosessies altijd meer een gedoetje vindt dan zij. Voor hem móét het. Bij Amalia voelt het een stuk natuurlijker.”

Showversie

Als het gaat om interviews met hun dochters, zijn Willem-Alexander en Máxima altijd voorzichtig geweest. Hun devies: de drie prinsessen (naast Amalia ook Alexia van zestien en Ariane van veertien) mogen buiten de spotlights en zonder royal-taken opgroeien. Dat Amalia in 2019 voor het eerst écht zelf een paar vragen beantwoordde tijdens Koningsdag, had dan ook nogal wat voeten in aarde. Paulus en Schuurhof hadden uiteindelijk de primeur. Paulus: “Daar gingen maanden van appjes en verzoeken bij de Rijksvoorlichtingsdienst aan vooraf ”, herinnert hij zich. “Ik wilde het netjes regelen, niet gaan lopen schreeuwen naar een meisje. Ik ben zelf ook vader, wil haar niet lastigvallen. Uiteindelijk bleken we Amalia toch wat vragen te mogen stellen. Dat werd echt een leuk gesprek.” In het inmiddels beroemde interview vertelt de prinses onder andere dat ze ‘zichzelf gewoon zo goed mogelijk wil neerzetten. En geen showversie van mezelf ’. Schuurhof: “Ik vroeg haar hoe het is om als popster onthaald te worden. ‘Het is af en toe nog even onwerkelijk voor mij om me te realiseren dat dit mijn leven is’, zei ze toen.” Paulus: “Ze zei heel verstandige dingen, kwam makkelijk uit haar woorden, toonde inzicht in haar rol en had weinig angst. Ik zag na dat interview in elk geval dat Amalia sterker was geworden dan in de jaren daarvoor. Ze is een geboren koningin die haar toekomstige rol lijkt te hebben omarmd. Je ziet bij haar totaal geen worsteling.”

‘Willem-Alexander ziet de pers nog altijd als heel hinderlijk’

Fouten maken mág

Dat was bij Willem-Alexander op zijn achttiende wel even anders, zegt Meijer. “Hij was erg onzeker over zijn toekomst. Gaf aan de troon alleen te willen als hij echt zelf een partner mocht kiezen. Verliet zijn middelbare school om zijn diploma in Wales te halen. Dat waren allemaal signalen dat hij worstelde. Bij Amalia heb ik die indruk helemaal niet.” Misschien wel juist doordat haar vader ooit wél worstelde. Want één ding is alle drie wel duidelijk: de koning is waakzaam over zijn dochters in het algemeen, en over Amalia in het bijzonder. Meijer: “Tijdens elk persmoment valt op dat Amalia en Willem-Alexander heel close zijn. Hij heeft bijvoorbeeld altijd een arm om haar heen. Je ziet duidelijk hun lotsverbondenheid.” Paulus: “De koning is inderdaad altijd heel erg met haar bezig, ze is duidelijk something special. En hij beschermt haar te vuur en te zwaard.” Tegen de pers, die de koning volgens Paulus ‘nog steeds als heel hinderlijk ziet, daar ben ik van overtuigd’, maar ook tegen kritiek van haar landgenoten. Hun meiden mogen fouten maken, zeggen de koning en koningin graag en vaak. Maar wel het liefst zonder nieuwsgierige ogen. Nu ze officieel meer in de schijnwerpers komt te staan, gaat de kroonprinses een waar opleidings-traject in om haar voor te bereiden op haar toekomst.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Belgische top titels in één app!

Probeer nu een maand gratisProbeer nu een maand gratis

Eigen willetje

Die nabije toekomst omvat in elk geval dus haar binnengeleiding in de Raad van State (waar ze ooit voorzitter van wordt, al gaat het om een symbolische functie). En volgend jaar in september ook haar eerste Prinsjesdag aan de zijde van haar vader. Schuurhof: “En ik verwacht dat ze langzaamaan goede doelen gaat kiezen om iets voor te doen, soms een werkbezoek zal afleggen. Maar dit eerste jaar zal het geen vaart lopen.” Zeker niet nu de prinses in juni in een brief aan Mark Rutte liet weten tijdens haar studententijd niet betaald te willen krijgen voor haar taken als prinses. Paulus: “Dat geeft haar ook de tijd om zich nog even op andere dingen te richten, voordat de grote vraag wordt hoe ze zich moet gaan ontwikkelen in een heel oud instituut in hypermoderne tijden.” Al zal die vraag achter de schermen heus al wel spelen. Amalia wordt vanaf nu klaargestoomd voor haar toekomst. Om te beginnen voor haar eerste speech op 8 december. Schuurhof heeft er vertrouwen in dat ze het goed gaat doen. “Het is een slim meisje, ze kan pareren, ze heeft aan haar ouders goede leermeesters gehad. Ze staat haar mannetje tussen al die mensen die haar naam scanderen. Ze weet wat ze wil en wat ze niet wil en ze lijkt vooral lekker op haar plek te zitten. Ze gaat tot nog toe heel goed om met haar lotsbestemming.”

TV Prinses Amalia: Tiener op Weg naar de Troon, Net5, maandag

TV Amalia 18 jaar, NPO 1, dinsdag

TV NOS Amalia 18, NPO 1, woensdag

De vlag ging vorig jaar in top nadat Amalia het gymnasium cum laude afrondde.

Claudia de Breij mocht de verjaardag opluisteren met een boekje over Amalia.

Als eerstgeboren kind was ze voorbestemd voor de troon. En dat vindt ze prima.

Als je haar ziet rijden, zie je de echte Amalia, vertelde ze aan Claudia de Breij.

Lees meer

Alle artikels
Een verkrachter, een creep en een billenknijper
Humo

Een verkrachter, een creep en een billenknijper

DWARSKIJKER Een verkrachter, een creep en een billenknijper BOOS: THIS IS THE VOICE Nu op YouTube De afgelopen dagen mochten we met z’n allen getuige zijn van een deprimerend spelletje wir haben es nicht gewusst. Hoe geheimen die al jaren door de wandelgangen spoken, toch telkens voorbij de juiste oren kunnen waaien, het is geen raadsel waarover het aangenaam piekeren is. Vergelijk ‘The Voice of Holland’ met een openliggende beerput: je hoeft er toch niet met je kop boven te hangen om gewaar te worden dat het zaakje stinkt? ‘BOOS: This Is the Voice’ was van zo’n explosiviteit dat de aflevering al dagen op voorhand bommetjes deed ontploffen. Marco Borsato blijkt een ordinaire billentaster bij 13-en 14-jarige meisjes, Ali B richtte zich als een roofdier op nauwelijks volwassen vrouwen (‘Ik was helemaal…

Lees meer
Iedereen❤ tom
Veronica Superguide

Iedereen❤ tom

Alle vrouwen willen met hem trouwen, alle mannen willen hem zijn en alle kinderen willen hem worden. We hebben het over presentator Tom Waes, vanaf deze week terug op tv met Reizen Waes: Wereldsteden.

Lees meer
Danny de Munk aangeklaagd wegens verkrachting
Primo

Danny de Munk aangeklaagd wegens verkrachting

In Nederland is met het ‘The Voice’-schandaal een beerput opengetrokken waarvan de bodem nog niet in zicht is. Na Marco Borsato en Ali B. is nu ook een klacht wegens verkrachting ingediend tegen Danny de Munk (52). Zender RTL schrapte de zanger meteen als panellid in ‘I Can See Your Voice’. Het vermeende slachtoffer is volgens De Telegraaf een vrouw die 15 jaar geleden nauw met De Munk samenwerkte bij de musical ‘Ciske de Rat’. De zanger ontkent bij monde van zijn advocaat dat hij zich ooit schuldig maakte aan seksueel grensoverschrijdend gedrag.…

Lees meer
Selena Gomez verdacht van moord: ‘Alles voor de aandacht!’
Humo

Selena Gomez verdacht van moord: ‘Alles voor de aandacht!’

Eén van de fijnste verrassingen op de streamingdiensten in 2021 was ‘Only Murders in the Building’: een misdaadkomedie over drie bewoners van een New Yorks appartementsgebouw die het overlijden van één van hun buren onderzoeken en ondertussen een podcast over hun speurtocht maken. Tijdens het tweede seizoen, dat deze week van start gaat op Disney+, worstelen Charles (Steve Martin), Oliver (Martin Short) en Mabel (Selena Gomez) met de vraag hoe ze een opvolger kunnen maken voor het succesvolle eerste seizoen van hun podcast, vooral omdat ze intussen zélf van moord worden verdacht. – ‘Only Murders’ was één van de grootste hits voor Disney+ vorig jaar. Kwamen er ook lovende reacties uit onverwachte hoek? SELENA GOMEZ «Meryl Streep! Die kwam tijdens een receptie naar me toe om te zeggen hoe goed…

Lees meer
André Hazes heeft alweer een nieuw lief
Primo

André Hazes heeft alweer een nieuw lief

André Hazes heeft alweer een nieuw lief André Hazes (27) heeft dan toch niet voor zijn ex-verloofde Monique (44) gekozen (of zij niet voor hem?) en ook Sarah van Soelen (26) is definitief verleden tijd. De rusteloze zanger heeft een nieuwe ‘ware liefde’ gevonden, in Anne Rose Zonneveld (27). Zij werkt voor zijn moeder Rachel (51) en André kent haar al van in zijn jeugdjaren. Terwijl Rachel zich druk maakt over de verdwijning van het Legobeeld van André Hazes Senior op de Dam in Amsterdam - opdeplaatswaarhetbeeld stond lag een briefje met: ‘Corona gooide roet in het eten. André heeft nu tijd voor een ander optreden’ -, is de jonge Hazes met zijn nieuwe vlam naar Spanje vertrokken. Later deze maand zou er nog een tripje naar Italië gepland staan.…

Lees meer