‘De bagage die ik heb, gaat me helpen OM ’T GOED TE DOEN ALS VADER’

Ze verwachten binnen een maand of vijf hun eerste kindje, Kobe Ilsen (40) en Sara (33). Geen wonder dus dat de baby nu al centraal staat in Kobes geluksrapport: ‘Mijn grootste wens? Ons kindje de eerste jaren compleet zorgeloos laten doormaken, zonder de trauma’s en demonen die ik moest meeslepen.’

Deze winter onderwerpen we Bekende Mensen aan een selectie vragen van de ‘geluksonderzoeker’ Leo Bormans. Vragen die hen doen nadenken over hoe ze in het leven staan, en hen laten reflecteren over geluksmomenten én mindere periodes.

Met deze post op Instagram maakten Kobe en Sara de komst van hun eerste kindje bekend.

In ‘#weetikveel’ zoekt Kobe uit hoe het komt dat België zoveel springpaarden van topniveau levert.

Voor een aflevering over het weer vliegt hij door de straalstroom en door de regen.

Geen beter moment om het Geluksrapport van Kobe Ilsen op te stellen. De presentator van ‘#weetikveel’ bevindt zich op een bijzonder punt in z’n leven. Volkomen vervuld van liefde voor Sara, hun droomhuis bijna afgewerkt, z’n carrière die door zijn vasthoudendheid in de juiste plooien komt te liggen, én straks voor het eerst vader. Dat kan alleen maar goeie punten opleveren, toch? Al zijn er kwetsuren die hij tot het einde van z’n dagen zal meedragen. Een motivatie, noemt hij het, om z’n eigen kind níet met die bagage de maatschappij in te sturen.

WANNEER HEB JIJ WEL EENS WEERSTAND VAN IEMAND GEVOELD?

‘Wie op het scherm komt, heeft dikwijls prijs. Kijk naar m’n goeie vriend Aster Nzeyimana, die voor het eerst ‘Extra Time’ presenteerde. Aster is een wondertalent, maar dan zie je al die commentaren na de eerste aflevering… (zucht) Waarom toch?’

Jij bent er zelf ook niet van gespaard gebleven.

Helaas niet, zeker toen ik ‘Volt’ ging presenteren, met éminence grise Martine Tanghe naast mij. Ik? Die idioot van ‘Vlaanderen Vakantieland’? Ook nog regisseur van ‘Temptation Island’ geweest. Grote schande!

Hoe kan je dergelijke kritiek pareren?

Wel, ik heb gemerkt dat als je in Vlaanderen lang genoeg je eigen pad volgt, er op een moment toch een vorm van waardering komt. Kijk naar Bart Peeters. Die is ooit nog ‘Lul van het jaar’ geweest in Humo, nu is hij God de Vader die tientallen keren de Lotto Arena uitverkoopt. Will Tura, Willy Sommers net hetzelfde, Luk Alloo die op z’n eigen manier VTM rechthoudt in zijn tijdslot… Blijf vooral heel dicht bij jezelf, heb ik geleerd, want dat wordt altijd beloond.

Voel je zelf ook dat je nu meer waardering krijgt?

Toch wel. Van ‘#weetikveel’ weten de mensen intussen wat ze mogen verwachten. Ik ben nu eenmaal de man van infotainment (Kobe gaat nu ook samen met Danira Boukhriss een nieuw seizoen van ‘Over Eten’maken, nvdr). Informatie bij de mensen brengen op een luchtige manier. Da’s mijn stempel geworden. Met m’n werk als deejay - samen met de Vik (Viktor Verhulst, nvdr) - voel ik dan weer dat ik helemaal van nul moet vertrekken.

Jullie worden niet voor vol aanzien in het wereldje?

’t Is opboksen tegen vooroordelen. ‘Ah, daar zijn de BV’kes’, zie je sommigen denken. Maar goed, alleen maar applaus krijgen is ook niet gezond. Ik zie me alleszins niet snel stoppen met het deejayen. We voelen sympathie van het volk, worden vlot geboekt, we amuseren ons samen en we verdienen er een cent mee bij. We werken nu zelfs samen met een producer, om het allemaal wat professioneler te gaan aanpakken. We willen stappen zetten.

Je zal het wellicht belangrijk vinden dat Sara even stand

En dat is ook zo. Zoals zij onze relatie aanpakt, de verbouwingen die een jaar lang ons leven hebben bepaald… ‘We doen dit gewoon’, zegt zij. Weerstand heb je altijd in ’t leven, maar ze laat zich niet uit balans brengen. Ik pak het ook zo aan. In m’n job laat ik me ook niet snel van de wijs brengen, en ga ik ook niet constant op zoek naar nieuwe doelgroepen die mij leuk zouden moeten vinden. Ik zie collega’s dat wel eens doen, maar dan denk ik: dat brengt je toch geen stabiliteit?

Kan kritiek jou nog raken?

Niet als het om een gratuite opmerking gaat die op niets is gebaseerd. Heel soms word ik wel nog eens uit m’n lood geslagen als ik lees dat iemand die ik zelf waardeer het totaal niet voor mij heeft. Dat had ik enkele maanden geleden nog, toen een journalist die ik erg respecteer mijn aanwezigheid op de radio maar niks bleek te vinden. Dat doet wel pijn. Maar weet je wat ik dan doe? Dan denk ik aan de tekst van het prachtige nummer ‘Aan de meet’ van Raymond van het Groenewoud.

Waarom juist dat nummer?

‘Ik heb liever het klimmen dan het dalen, want dalen geeft je overmoed.’ Da’s toch schoon gezegd? Zo zie ik het leven ook. De meet halen met rechte schouders, wind in het gezicht, blijven doorgaan. Dat maakt de overwinning des te zoeter.

Kobe en Sara zijn dankbaar dat hunkinderwens zo vlot vervuld is.

WAT IS IN HET LEVEN ZINVOL VOOR JOU?

‘Oeioei, vraag me dat binnen vijf maanden nog maar eens. (lacht) Want ja, m’n eerste kind dat op komst is, dat overheerst toch alles als het over zingeving gaat.’

Was het een verrassing dat Sara vrij snel zwanger was?

Nee, wij zijn gewoon goed samen. Niet vergeten, wij hebben de lockdown overleefd aan ’t begin van onze relatie. We zien elkaar graag, het klopt allemaal. Oké, misschien had een baby ook zes maanden later mogen komen, want nu moet er plots wel heel veel gebeuren in huis. Maar is het ooit hét perfecte moment? Ik ben al lang dankbaar dat alles zo vlot is mogen gaan.

In december 2020, twee weken nadat ze hun verloving aankondigden, kochten Kobe en Sara hun droomhuis. Ondertussen hebben ze het stevig gerenoveerd.

Je bent ook helemaal klaar voor deze stap?

Toch wel. Vrienden lachen wel eens: ‘Uw leven is voorbij, hé vriend.’ Maar daar heb ik geen schrik voor. Sara en ik hebben al plechtig beloofd elkaar niet uit het oog te verliezen. Maar ik maak me eigenlijk niet te veel zorgen.

Ben jij niet het type vader dat nu al opvoedkundige boeken aan het verslinden is?

Nee, ik ben daar niet zo mee bezig. Sara leest wel veel, maar zij heeft dat leven in zich, maakt van alles mee… ’t Is maar normaal dat ze daar alles over wil weten. Maar ik ben ooit begonnen in een boek, en dat ging dan vooral over ‘wat kan er allemaal fout gaan?’ Sorry, maar dat zien we dan wel. Ik hoef ook niet perfect te weten wat er tijdens de geboorte gaat gebeuren.

En ook bij de opvoeding stel je je niet te veel vragen?

Sara is een heel verstandige vrouw, ze heeft van thuis de juiste normen en waarden meegekregen. Mijn moeder en adoptievader hebben mij ook met veel liefde grootgebracht. Daar hebben we veel meer uit geleerd dan eender welk boek ons zou kunnen bijbrengen.

Denk je nu vaker terug aan je eigen vader, die er destijds niet voor jou is geweest?

Natuurlijk. Die herinneringen zijn heel snel in me opgekomen. Maar dat geeft me nu vooral veel positieve energie om het anders te doen. Het is niet genetisch bepaald dat ik ook de neiging zou hebben om weg te lopen van m’n gezin, hé. Kijk naar m’n broer, da’s een fantastische vader voor zijn vijf kinderen. De grijze haren van m’n vader zal ik wellicht wel erven, maar over de rest ben ik wel gerust. De bagage die ik heb, gaat me net helpen om het goed te doen als vader, denk ik.

Kobe kreeg veel kritiek toen hij als ‘groentje’ ‘Volt’ mocht presenteren samen met Martine Tanghe.

Na een pauze van vier jaar werkt hij samen met Danira aan een nieuw seizoen van ‘Over Eten’.

Kobe heeft een warme band met zijn moeder.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Belgische top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

Je hebt alvast voor een mooie cocon gezorgd waarin jullie kindje zal kunnen opgroeien.

Dat was inderdaad belangrijk voor mij. Dat oergevoel, de veilige grot voorzien. Dat kind gaat alles hebben wat het wil. Da’s de basis. Verder willen we het die eerste jaren compleet zorgeloos laten doormaken, zonder de trauma’s of demonen die ik heb moeten meeslepen. Een vro lijk, gezond, stabiel mensje de maatschappij in sturen, da’s mijn grootste wens.

Hou je er rekening mee dat je leven er compleet anders gaat uitzien?

(knikt) Ik ben net veertig geworden, heb een schoon stuk van de wereld gezien, een groot stuk van het nachtleven ook (lachje). Ik heb me goed geamuseerd. Maar om drie uur ’s nachts op een feestje is er niet veel zingeving meer te vinden. ’t Is gewoon tijd voor het volgende hoofdstuk.

WAT IS HET MEEST WAARDEVOLLE WAT JE BEZIT?

‘Gaat het dan over iets materieels? Binnen vijf maanden zal het alvast zonder enige twijfel ‘kind 1’ zijn, om het zo zakelijk te benoemen. En anders? Ons huis, ja. Daar zit al m’n spaargeld in, pensioen zal nog niet voor meteen zijn. ’

Hecht je emotionele waarde aan bepaalde voorwerpen?

Ik hou niet veel bij. Eigenlijk hecht ik weinig waarde aan ‘dingen’. Ik rijd met een toffe auto, maar da’s een leasingwagen. Een gebruiksvoorwerp, zeg maar. Dan geef ik m’n geld toch liever uit aan reizen, een mooi hotel, dat soort dingen. En verder… wat heeft waarde? Mijn relatie, mijn vriendschappen. Klinkt klef, maar ’t is wel zo.

Ben jij iemand die goed omsprint met z’n centen?

Vergis je niet, ik ben een big spender. De renovatie van ons huis is grandioos boven budget gegaan, maar we wilden dat het in orde was en dat heeft z’n prijs. Misschien dat ik straks als gezinshoofd wat meer ga sparen?

Er was toch een tijd dat de jonge Kobe de VRT-parking opreed in een Porsche?

Een oldtimerke, ja. Maar zeker niet om patserig te doen. Veel miserie mee gehad, trouwens. De motor is eens ontploft, op de A12. Dan sta je daar op de pechstrook, en iedereen maar lachend toeteren. Daarna is het dus leasing geworden, zonder zorgen.

Sommige mensen zouden meteen naar hun trouwring wijzen als het over hun meest waardevolle bezit zou gaan.

Je ziet dat we het laatste jaar lang in het stof hebben geleefd, dus trouwen zagen we niet zo goed zitten. En nu wil Sara niet met een zwangere buik op de trouwfoto’s. Intussen heb ik zo’n fantasie dat we misschien wachten tot het kindje ons de ringen kan komen brengen in een jurkje of kostuumpje? Trouwen is alleszins niet prioritair.

En daar kan Sara mee leven?

Ja, al heeft zij sneller de neiging om me nu al haar man te noemen. Ik vind ‘verloofde’ eigenlijk een veel mooier woord. Het geeft ook iets om naar uit te kijken. Mijn broer is trouwens al twintig jaar verloofd. En ik snap dat wel. Er is al veel meer wat ons verbindt dan een jawoord bij een burgemeester die je niet echt kent. Anderzijds… ik was op het trouwfeest van James Cooke en Dorian, en dat was heel warm en schoon. Dat gaf me toch weer goesting. We zien wel.

Zijn eerste deejayset met Viktor Verhulst dateert van Tomorrowland 2019. Sindsdien draaien ze in de grootste zalen van Vlaanderen.

WAT ZIJN DE EIGENSCHAPPEN VAN EEN GOEDE VRIEND(IN)?

‘Da’s een moeilijke. Vriendschap is een gevoel, ik heb niet meteen een checklist die ik wil afvinken. Ze zijn ook zo divers, m’n vrienden. Ik heb er van 23, een andere is 67.’

Met z’n goede vriend Aster Nzeyimana en diens vriendin Lize Feryn, en ex-miss Virginie Claes op Tomorrowland.

En door die vriendschappen loopt geen rode draad?

Vertrouwen is belangrijk. Weten dat ik ergens naartoe kan om uit te huilen of eens te overnachten als er iets zou gebeuren in m’n leven. De wetenschap dat ze er op elk uur van de dag, dronken of nuchter, zullen zijn voor mij. Een sms’je van steun of een klein complimentje na de eerste aflevering van een nieuw programma, bellen op een verjaardag, checken hoe het gaat met Sara’s zwangerschap, het zit in die kleine dingen.

Ben je zelf een goede vriend?

Ik wil er voor hen zijn, ik hoop dat ze dat weten. Ik doe dus wel m’n best. Ik heb zelf ook al momenten gehad dat ik op m’n vrienden moest steunen, en dan besef je hoe belangrijk zo’n opvangnet kan zijn.

Heb je ook al vrienden de deur moeten wijzen?

Ik ben van een aantal mensen weggewandeld, ja. Als je merkt dat je systematisch meer energie moet steken in een vriendschap dan je eruit haalt, dan moet je ingrijpen. Ook op het werk of met liefdesrelaties heb ik dat principe gebruikt. Maar ik ben niet rancuneus.

Heb je veel exen moeten kwetsen in het verleden?

Ik heb nooit bewust iemand gekwetst en heb altijd m’n uiterste best gedaan om mijn relaties in stijl af te ronden. Maar onbewust zal ik onge-twijfeld wel mensen gekwetst hebben. Er zijn zeker dingen die ik betreur. Maar de slotsom is wel dat ik iedereen nog recht in de ogen kan kijken. Zo heb ik het ook van m’n moeder geleerd. Een ander niet aandoen wat je niet wil dat jou wordt aangedaan.

Da’s dan misschien toch een principe om zelf als vader mee te geven met je kindje.

Awel, ja. Ik geloof ook wel in karma. Niet op de zweverige manier, maar dat je de energie die je uitstraalt ook terugkrijgt. ’t Is nodig ook, in een harde wereld. De wereld is niet op z’n mooist nu.

Een reflex zou dan kunnen zijn dat je in zo’n wereld geen kinderen wil zien opgroeien.

Die gedachte is ooit wel bij me opgekomen. Maar misschien zetten wij wel het kind op de wereld dat ooit kanker gaat genezen? Een torenhoog cliché, ik weet het. Maar je mag niet opgeven, hé. Anders laten we de wereld aan de slechteriken.

WANNEER HEEFT IEMAND JE WEL EENS GEKWETST?

‘Goh, dat is al dikwijls gebeurd natuurlijk. Maar het is de kunst om daar niet in te blijven hangen. Dikwijls is degene die je kwetst ook beïnvloed door hoe hij of zij zich op dat moment voelt. Ik kan me bijvoorbeeld niet voorstellen dat iemand die perfect gelukkig is de nood voelt om op Twitter te gaan fulmineren tegen alles wat er op tv te zien is.’

Dat gaat dan om reacties over jouw beroepsleven. Ben je als mens redelijk ongeschonden door het leven gewandeld?

Er is natuurlijk het grote verhaal met m’n vader die er niet was. Dat is een kwetsuur voor het leven. Maar er is ook veel in de plaats gekomen, dus ik leer het wel te plaatsen.

Wanneer ben je op je kwetsbaarst?

Ik ben nog nooit bedrogen geweest in de liefde, maar ik kan me voorstellen dat het ongelooflijk diep snijdt als het gebeurt. Dat gaat om een vertrouwen dat geschonden is, dat zou me hard raken. Op het werk is me dat wel al overkomen, dat ik dacht aan iemand een compagnon de route te hebben, maar daar bedrogen uit kwam. Maar da’s anders. Dat verwijt ik mezelf dan bijna, dat ik die persoon verkeerd heb ingeschat.

Ben je voorzichtig om anderen niet te kwetsen?

Het zal zeker wel eens gebeurd zijn. Op het werk wellicht. Door m’n gedrevenheid, en door veeleisend te zijn voor mezelf, ben ik dat ook voor anderen. Ik zal wel eens onnodig op de man of vrouw hebben gespeeld. Maar dat probeer ik dan altijd goed te maken. Karma in de gaten houden, hé.

OP TV

‘#weetikveel’ Donderdag ● 21u30 ● Eén

De SNELLE VRAGEN

◼ WAT DOE JIJ OM JE TE ONTSPANNEN?

Lekker eten en drinken. Sporten ook, al is dat wat geminderd door de verbouwingen.

WAT ZOU JE KUNNEN DOEN DAT BETER IS VOOR JOUW GEZONDHEID?

Minder eten en drinken, en meer sporten. En voor m’n mentale gezondheid: de dingen nog iets sneller loslaten.

STEL DAT JE EEN TOVERSTAF HAD, WAT ZOU JE METEEN VERANDEREN?

De energieprijzen, doe dat maar. (lacht) Dat is namelijk absolute waanzin, de bankroof van de eeuw.

◼ WELK SPREEKWOORD ZOU JOUW LEVENSMOTTO KUNNEN ZIJN?

Neem maar iets uit ‘Aan de meet’ van Raymond. ‘Ik heb liever het klimmen dan het dalen want dalen geeft je overmoed.’ Dat nummer is ook gespeeld op de begrafenis van m’n opa, het betekent veel voor mij.

WELKE DINGEN STEL JIJ UIT?

Vraag dat maar eens aan mijn boekhouder. (lacht) Administratie dus.

Dit artikel komt uit:
Dag Allemaal - Editie 4 - 2022

Dag Allemaal - Editie 4 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikels
Een verkrachter, een creep en een billenknijper
Humo

Een verkrachter, een creep en een billenknijper

DWARSKIJKER Een verkrachter, een creep en een billenknijper BOOS: THIS IS THE VOICE Nu op YouTube De afgelopen dagen mochten we met z’n allen getuige zijn van een deprimerend spelletje wir haben es nicht gewusst. Hoe geheimen die al jaren door de wandelgangen spoken, toch telkens voorbij de juiste oren kunnen waaien, het is geen raadsel waarover het aangenaam piekeren is. Vergelijk ‘The Voice of Holland’ met een openliggende beerput: je hoeft er toch niet met je kop boven te hangen om gewaar te worden dat het zaakje stinkt? ‘BOOS: This Is the Voice’ was van zo’n explosiviteit dat de aflevering al dagen op voorhand bommetjes deed ontploffen. Marco Borsato blijkt een ordinaire billentaster bij 13-en 14-jarige meisjes, Ali B richtte zich als een roofdier op nauwelijks volwassen vrouwen (‘Ik was helemaal…

Lees meer
Iedereen❤ tom
Veronica Superguide

Iedereen❤ tom

Alle vrouwen willen met hem trouwen, alle mannen willen hem zijn en alle kinderen willen hem worden. We hebben het over presentator Tom Waes, vanaf deze week terug op tv met Reizen Waes: Wereldsteden.

Lees meer
Danny de Munk aangeklaagd wegens verkrachting
Primo

Danny de Munk aangeklaagd wegens verkrachting

In Nederland is met het ‘The Voice’-schandaal een beerput opengetrokken waarvan de bodem nog niet in zicht is. Na Marco Borsato en Ali B. is nu ook een klacht wegens verkrachting ingediend tegen Danny de Munk (52). Zender RTL schrapte de zanger meteen als panellid in ‘I Can See Your Voice’. Het vermeende slachtoffer is volgens De Telegraaf een vrouw die 15 jaar geleden nauw met De Munk samenwerkte bij de musical ‘Ciske de Rat’. De zanger ontkent bij monde van zijn advocaat dat hij zich ooit schuldig maakte aan seksueel grensoverschrijdend gedrag.…

Lees meer
Selena Gomez verdacht van moord: ‘Alles voor de aandacht!’
Humo

Selena Gomez verdacht van moord: ‘Alles voor de aandacht!’

Eén van de fijnste verrassingen op de streamingdiensten in 2021 was ‘Only Murders in the Building’: een misdaadkomedie over drie bewoners van een New Yorks appartementsgebouw die het overlijden van één van hun buren onderzoeken en ondertussen een podcast over hun speurtocht maken. Tijdens het tweede seizoen, dat deze week van start gaat op Disney+, worstelen Charles (Steve Martin), Oliver (Martin Short) en Mabel (Selena Gomez) met de vraag hoe ze een opvolger kunnen maken voor het succesvolle eerste seizoen van hun podcast, vooral omdat ze intussen zélf van moord worden verdacht. – ‘Only Murders’ was één van de grootste hits voor Disney+ vorig jaar. Kwamen er ook lovende reacties uit onverwachte hoek? SELENA GOMEZ «Meryl Streep! Die kwam tijdens een receptie naar me toe om te zeggen hoe goed…

Lees meer
André Hazes heeft alweer een nieuw lief
Primo

André Hazes heeft alweer een nieuw lief

André Hazes heeft alweer een nieuw lief André Hazes (27) heeft dan toch niet voor zijn ex-verloofde Monique (44) gekozen (of zij niet voor hem?) en ook Sarah van Soelen (26) is definitief verleden tijd. De rusteloze zanger heeft een nieuwe ‘ware liefde’ gevonden, in Anne Rose Zonneveld (27). Zij werkt voor zijn moeder Rachel (51) en André kent haar al van in zijn jeugdjaren. Terwijl Rachel zich druk maakt over de verdwijning van het Legobeeld van André Hazes Senior op de Dam in Amsterdam - opdeplaatswaarhetbeeld stond lag een briefje met: ‘Corona gooide roet in het eten. André heeft nu tijd voor een ander optreden’ -, is de jonge Hazes met zijn nieuwe vlam naar Spanje vertrokken. Later deze maand zou er nog een tripje naar Italië gepland staan.…

Lees meer