De oorlog tegen je vet

Het militaire dieet belooft een soort bootcamp voor je vetcellen te zijn. Dietist en voedingsdeskundige Dezi Abeyta vertelt of je je moet melden voor dienst.

01 WAT IS HET?

Het draait niet om het uitsluiten van bepaalde voedselgroepen. De eerste drie dagen eet je tussen de 1.200 en 1.500 kcal per dag, verspreid over je ontbijt, lunch en diner. De volgende vier dagen eet je 1.600 kcal, zoveel mogelijk gezond.

02 WAAROM ZOU IK HET DOEN?

Met het militaire dieet zou je 4 tot 5 kg kunnen verliezen in een week, alleen maar door calorieën te tellen. Je hebt wel een militaire disicpline nodig om het vol te houden.

03 WAT MAG IK NIET DOEN?

Geen snacks en alcohol, om de calorieën laag te houden. Kunstmatige zoetstoffen zijn ook uit den boze omdat – en dit wordt gezegd door de bedenkers van het dieet – ze knoeien met je bloedsuikerspiegel en je daardoor aankomt. Daarover later meer.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Belgische top titels in één app!

Probeer nu een maand gratisProbeer nu een maand gratis

04 ZITTEN ER VOORDELEN AAN?

Yep! Het militaire dieet sluit namelijk geen voedselgroepen (zoals koolhydraten) uit. De diëten waarbij dat wel gebeurt, zijn vaak verwarrend en lastig. Opvallend genoeg zijn diëten met minder restricties effectiever en makkelijker vol te houden.

05 EN DE NADELEN?

Ten eerste is de wetenschap achter dit dieet nogal slapjes. Natuurlijk is het zo dat een calorietekort zorgt voor gewichtsverlies, maar waarschijnlijk verlies je vooral water (en spieren). Daarbij kan te weinig eten (een gezonde, volwassen man heeft zo’n 2.800 kcal nodig) leiden tot een slecht concentratievermogen en een slecht humeur. Uiteindelijk kan het er zelfs voor zorgen dat je juist gaat bingen. En kunstmatige zoetstoffen die zorgen voor gewichtstoename? Dat is onzin, volgens de wetenschap.

06 HET VONNIS

Dat je gewicht verliest, betekent niet dat het goed gebeurt – zeker niet wanneer je een eetplan met te weinig calorieën volgt, zoals dit. En hoewel het goed is dat je in principe alles mag eten tijdens dit dieet, is het geen manier van leven, soldaat. Ingerukt.

TEKST: DEZI ABEYTA | BEELD: CHELSEA KYLE I FOOD STYLING: JAMIE KIMM I PROP STYLING: NICOLE LOUIE

Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikels