Tijdschrift.be logo
FOOD & HEALTH

De oorlog tegen je vet

Het militaire dieet belooft een soort bootcamp voor je vetcellen te zijn. Dietist en voedingsdeskundige Dezi Abeyta vertelt of je je moet melden voor dienst.

01 WAT IS HET?

Het draait niet om het uitsluiten van bepaalde voedselgroepen. De eerste drie dagen eet je tussen de 1.200 en 1.500 kcal per dag, verspreid over je ontbijt, lunch en diner. De volgende vier dagen eet je 1.600 kcal, zoveel mogelijk gezond.

02 WAAROM ZOU IK HET DOEN?

Met het militaire dieet zou je 4 tot 5 kg kunnen verliezen in een week, alleen maar door calorieën te tellen. Je hebt wel een militaire disicpline nodig om het vol te houden.

03 WAT MAG IK NIET DOEN?

Geen snacks en alcohol, om de calorieën laag te houden. Kunstmatige zoetstoffen zijn ook uit den boze omdat – en dit wordt gezegd door de bedenkers van het dieet – ze knoeien met je bloedsuikerspiegel en je daardoor aankomt. Daarover later meer.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Belgische top titels in één app!

Probeer nu een maand gratisProbeer nu een maand gratis

04 ZITTEN ER VOORDELEN AAN?

Yep! Het militaire dieet sluit namelijk geen voedselgroepen (zoals koolhydraten) uit. De diëten waarbij dat wel gebeurt, zijn vaak verwarrend en lastig. Opvallend genoeg zijn diëten met minder restricties effectiever en makkelijker vol te houden.

05 EN DE NADELEN?

Ten eerste is de wetenschap achter dit dieet nogal slapjes. Natuurlijk is het zo dat een calorietekort zorgt voor gewichtsverlies, maar waarschijnlijk verlies je vooral water (en spieren). Daarbij kan te weinig eten (een gezonde, volwassen man heeft zo’n 2.800 kcal nodig) leiden tot een slecht concentratievermogen en een slecht humeur. Uiteindelijk kan het er zelfs voor zorgen dat je juist gaat bingen. En kunstmatige zoetstoffen die zorgen voor gewichtstoename? Dat is onzin, volgens de wetenschap.

06 HET VONNIS

Dat je gewicht verliest, betekent niet dat het goed gebeurt – zeker niet wanneer je een eetplan met te weinig calorieën volgt, zoals dit. En hoewel het goed is dat je in principe alles mag eten tijdens dit dieet, is het geen manier van leven, soldaat. Ingerukt.

TEKST: DEZI ABEYTA | BEELD: CHELSEA KYLE I FOOD STYLING: JAMIE KIMM I PROP STYLING: NICOLE LOUIE

Lees meer

Alle artikels
Een verkrachter, een creep en een billenknijper
Humo

Een verkrachter, een creep en een billenknijper

DWARSKIJKER Een verkrachter, een creep en een billenknijper BOOS: THIS IS THE VOICE Nu op YouTube De afgelopen dagen mochten we met z’n allen getuige zijn van een deprimerend spelletje wir haben es nicht gewusst. Hoe geheimen die al jaren door de wandelgangen spoken, toch telkens voorbij de juiste oren kunnen waaien, het is geen raadsel waarover het aangenaam piekeren is. Vergelijk ‘The Voice of Holland’ met een openliggende beerput: je hoeft er toch niet met je kop boven te hangen om gewaar te worden dat het zaakje stinkt? ‘BOOS: This Is the Voice’ was van zo’n explosiviteit dat de aflevering al dagen op voorhand bommetjes deed ontploffen. Marco Borsato blijkt een ordinaire billentaster bij 13-en 14-jarige meisjes, Ali B richtte zich als een roofdier op nauwelijks volwassen vrouwen (‘Ik was helemaal…

Lees meer
Iedereen❤ tom
Veronica Superguide

Iedereen❤ tom

Alle vrouwen willen met hem trouwen, alle mannen willen hem zijn en alle kinderen willen hem worden. We hebben het over presentator Tom Waes, vanaf deze week terug op tv met Reizen Waes: Wereldsteden.

Lees meer
Danny de Munk aangeklaagd wegens verkrachting
Primo

Danny de Munk aangeklaagd wegens verkrachting

In Nederland is met het ‘The Voice’-schandaal een beerput opengetrokken waarvan de bodem nog niet in zicht is. Na Marco Borsato en Ali B. is nu ook een klacht wegens verkrachting ingediend tegen Danny de Munk (52). Zender RTL schrapte de zanger meteen als panellid in ‘I Can See Your Voice’. Het vermeende slachtoffer is volgens De Telegraaf een vrouw die 15 jaar geleden nauw met De Munk samenwerkte bij de musical ‘Ciske de Rat’. De zanger ontkent bij monde van zijn advocaat dat hij zich ooit schuldig maakte aan seksueel grensoverschrijdend gedrag.…

Lees meer
Selena Gomez verdacht van moord: ‘Alles voor de aandacht!’
Humo

Selena Gomez verdacht van moord: ‘Alles voor de aandacht!’

Eén van de fijnste verrassingen op de streamingdiensten in 2021 was ‘Only Murders in the Building’: een misdaadkomedie over drie bewoners van een New Yorks appartementsgebouw die het overlijden van één van hun buren onderzoeken en ondertussen een podcast over hun speurtocht maken. Tijdens het tweede seizoen, dat deze week van start gaat op Disney+, worstelen Charles (Steve Martin), Oliver (Martin Short) en Mabel (Selena Gomez) met de vraag hoe ze een opvolger kunnen maken voor het succesvolle eerste seizoen van hun podcast, vooral omdat ze intussen zélf van moord worden verdacht. – ‘Only Murders’ was één van de grootste hits voor Disney+ vorig jaar. Kwamen er ook lovende reacties uit onverwachte hoek? SELENA GOMEZ «Meryl Streep! Die kwam tijdens een receptie naar me toe om te zeggen hoe goed…

Lees meer
André Hazes heeft alweer een nieuw lief
Primo

André Hazes heeft alweer een nieuw lief

André Hazes heeft alweer een nieuw lief André Hazes (27) heeft dan toch niet voor zijn ex-verloofde Monique (44) gekozen (of zij niet voor hem?) en ook Sarah van Soelen (26) is definitief verleden tijd. De rusteloze zanger heeft een nieuwe ‘ware liefde’ gevonden, in Anne Rose Zonneveld (27). Zij werkt voor zijn moeder Rachel (51) en André kent haar al van in zijn jeugdjaren. Terwijl Rachel zich druk maakt over de verdwijning van het Legobeeld van André Hazes Senior op de Dam in Amsterdam - opdeplaatswaarhetbeeld stond lag een briefje met: ‘Corona gooide roet in het eten. André heeft nu tijd voor een ander optreden’ -, is de jonge Hazes met zijn nieuwe vlam naar Spanje vertrokken. Later deze maand zou er nog een tripje naar Italië gepland staan.…

Lees meer