Tijdschrift.be logo
FOOD & HEALTH

De oorlog tegen je vet

Het militaire dieet belooft een soort bootcamp voor je vetcellen te zijn. Dietist en voedingsdeskundige Dezi Abeyta vertelt of je je moet melden voor dienst.

01 WAT IS HET?

Het draait niet om het uitsluiten van bepaalde voedselgroepen. De eerste drie dagen eet je tussen de 1.200 en 1.500 kcal per dag, verspreid over je ontbijt, lunch en diner. De volgende vier dagen eet je 1.600 kcal, zoveel mogelijk gezond.

02 WAAROM ZOU IK HET DOEN?

Met het militaire dieet zou je 4 tot 5 kg kunnen verliezen in een week, alleen maar door calorieën te tellen. Je hebt wel een militaire disicpline nodig om het vol te houden.

03 WAT MAG IK NIET DOEN?

Geen snacks en alcohol, om de calorieën laag te houden. Kunstmatige zoetstoffen zijn ook uit den boze omdat – en dit wordt gezegd door de bedenkers van het dieet – ze knoeien met je bloedsuikerspiegel en je daardoor aankomt. Daarover later meer.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Belgische top titels in één app!

Probeer nu een maand gratisProbeer nu een maand gratis

04 ZITTEN ER VOORDELEN AAN?

Yep! Het militaire dieet sluit namelijk geen voedselgroepen (zoals koolhydraten) uit. De diëten waarbij dat wel gebeurt, zijn vaak verwarrend en lastig. Opvallend genoeg zijn diëten met minder restricties effectiever en makkelijker vol te houden.

05 EN DE NADELEN?

Ten eerste is de wetenschap achter dit dieet nogal slapjes. Natuurlijk is het zo dat een calorietekort zorgt voor gewichtsverlies, maar waarschijnlijk verlies je vooral water (en spieren). Daarbij kan te weinig eten (een gezonde, volwassen man heeft zo’n 2.800 kcal nodig) leiden tot een slecht concentratievermogen en een slecht humeur. Uiteindelijk kan het er zelfs voor zorgen dat je juist gaat bingen. En kunstmatige zoetstoffen die zorgen voor gewichtstoename? Dat is onzin, volgens de wetenschap.

06 HET VONNIS

Dat je gewicht verliest, betekent niet dat het goed gebeurt – zeker niet wanneer je een eetplan met te weinig calorieën volgt, zoals dit. En hoewel het goed is dat je in principe alles mag eten tijdens dit dieet, is het geen manier van leven, soldaat. Ingerukt.

TEKST: DEZI ABEYTA | BEELD: CHELSEA KYLE I FOOD STYLING: JAMIE KIMM I PROP STYLING: NICOLE LOUIE

Lees meer

Alle artikels
‘Door mijn vader naar Engeland ontvoerd’
Primo

‘Door mijn vader naar Engeland ontvoerd’

Op donderdag 11 mei komt Gustaph in actie op het Songfestival in Liverpool. Bijna had Hunter Falls (28) op dat podium gestaan. Maar ook al won hij de ‘Eurosong’-preselectie in ons land niet, Tchiah Ommar (zoals hij echt heet) blijft vol goeie moed aan zijn zangcarrière werken. Wij praten ter gelegenheid van Moederdag op 14 mei met Tchiah en z’n moeder Ronak. Hun verhaal is hallucinant. ‘Sommige beelden keren altijd terug.’

Lees meer
86 broers en zussen
Quest

86 broers en zussen

Een man met wiens zaad zeker 550 kinderen zijn verwekt, kreeg van de rechter te horen dat hij zijn sperma niet meer mag doneren. Hoe zit dat? Mag je niet onbeperkt donorkinderen krijgen? En hoe is het om hordes halfbroers en -zussen te hebben?

Lees meer
Te koop voor 81 miljoen: het landgoed van drake in beverly hills
Dag Allemaal

Te koop voor 81 miljoen: het landgoed van drake in beverly hills

Een miljardair zoals zijn ex-lief Rihanna (35) is hij nog niet, maar rapper Drake (36) is met een fortuin van 240 miljoen euro ook bepaald geen armoedzaaier. En het ziet ernaar uit dat datdankzij de verkoop van zijn kapitale landgoed in Beverly Hills - nog wat meer gaat worden. Mocht u ergens 81 miljoen euro liggen hebben: op deze pagina’s ziet u wat u daarvoor krijgt.

Lees meer
‘Ik krijg helaas meer doodsbedreigingen dan huwelijksaanzoeken’
Humo

‘Ik krijg helaas meer doodsbedreigingen dan huwelijksaanzoeken’

Voor Melissa Depraetere (30), een absolute vertrouwelinge van Conner Rousseau en de coming lady van Vooruit, ligt volgend jaar bijna zeker een ministerpost klaar. De dochter uit een Harelbeeks arbeidersgezin dwong de voorbije vier jaar haar plaats af in de Wetstraat, snel en complexloos: ‘Als ik mijn vrienden vraag om eens mee naar Antwerpen of Brussel te gaan, kijken ze me aan alsof ik een citytrip naar Kabul voorstel en waarschuwen hun ouders dat ze extra voorzichtig moeten zijn.’

Lees meer
Eerherstel voor vince op komst?
TV Familie

Eerherstel voor vince op komst?

Is er in ‘Thuis’ een mooi eerherstel op komst voor slechterik Vince? Online wordt dat al een tijdje gesuggereerd en die theorie lijkt te worden bevestigd door het recente nieuws dat Harry uit de reeks verdwijnt. Op een officieel ‘Thuis’-account werden ook opvallend veel commentaren verwijderd. Omdat die de nagel op de kop sloegen? MEDELIJDEN Aanleiding van de speculaties is Vince (Gert Winckelmans), de ex van Vicky (Marieke Dilles). Die wil zijn leven beteren. De bajesklant heeft de gevangenis verlaten en was niet alleen op zoek naar een tweede kans, maar vooral ook naar hernieuwd contact met zijn zoon Ilias (Bram Spooren) en dochter Febe (Renée Van Cauwenberghe). Waldek (Bart Van Avermaet) had medelijden en bood Vince een job in de wijngaard aan. Zo kwam Vince in contact met Femke…

Lees meer