Echte seks met halle

In Bruised is Halle Berry helemaal de baas als regisseur en kickboks-babe. Ook op haar 55ste deinst de Oscar-winnares niet terug voor een bloederig gevecht of een stomende seksscène. Halle: “Nu ik alles zelf mag bepalen, zijn die veel realistischer geworden.”

Meteen op de eerste draaidag van Bruised brak Halle Berry tijdens een vechtscène twee ribben. “Maar,” zo zegt ze glimlachend, “niet dezelfde ribben als bij John Wick, hoor.” Dat kwam slecht uit bij haar regiedebuut, waarin ze ook de hoofdrol speelt. “Bij John Wick legde de verzekering de productie na m’n blessure maanden stil, maar bij Bruised kon ik me dat niet veroorloven.” Dus verbeet de actrice de pijn en ging ze door. Wat ook meespeelde is dat Bruised – na al die rollen in blockbusters – haar lievelingsproject is, al werd de hoofdrol oorspronkelijk voor een jongere witte actrice geschreven, te weten Blake Lively. “Toen zij zich vrijwillig terugtrok, dacht ik: nu is dit project van mij en ga ik ’t meteen regisseren ook”, vertelt Halle.

Het is alweer twintig jaar geleden dat Monster’s Ball uitkwam, waarvoor Berry, als eerste zwarte actrice ooit, de Oscar kreeg voor een hoofdrol. Maar dat bleek eerder een vloek dan een zegen. “Ik zette mij al schrap voor aanbiedingen van topregisseurs. Niet dus. De Oscar heeft mijn carrière niet veranderd, maar mij wel. Ik moest nog steeds knokken. Ook omdat ik zwart ben, dan heb je minder te kiezen.”

LEVENSLANG DIEET

Halle Berry’s cv is dan ook een mix van artistieke (Things We Lost in the Fire) en financiële keuzes, zoals de Bond-film Die Another Day en de X-Men-franchise. Al die producties profiteerden van Berry’s looks en haar atletische lichaam, het resultaat van veel trainen voor haar actierepertoire en eigenlijk ook van een levenslang gedwongen dieet, omdat ze diabetes type 1 heeft. In Bruised gooit ze haar lichaam letterlijk in de strijd. We zien Halle als Jackie Justice, een gewezen vechtsport-koningin, die alles inzet op die allerlaatste kans op erkenning in de boksring. Halle is niet onbekend met het vechtsportwereldje en in Bruised ziet ze er weer afgetraind uit. “Moest ook wel. Je wilt het publiek ervan overtuigen dat ook een vrouw van middelbare leeftijd zo’n gevecht aankan en kan winnen.”

Verder is er ook een lesbische lovestory in het script verwerkt, als Halle een onvermoede relatie begint met haar trainster Bobbi ‘Budhakan’ Berroa, gespeeld door de Britse Sheila Atim. De erotische scènes tussen de twee hadden haar speciale aandacht, als actrice en regisseur. “Normaal luisterde ik bij vrijscènes naar anderen. Nu was ik de baas. En zorgde ik ervoor dat Sheila dat ook was. Daardoor werden de scènes realistischer en intiemer.” Na dertig jaar Hollywood kent ze de riedel in de media over haar inmiddels wel. Zo is haar liefdesleven met drie vechtscheidingen en andere turbulente break-ups met onder anderen de vaders van haar twee kinderen nog steeds voer voor de roddelbladen. Ook wordt, zeker sinds Catwoman, getwijfeld of haar carrière wel de goede kant op gaat. Maar, zo weet Halle: “Voor Catwoman kreeg ik het dikste bankafschrift dat ik ooit heb gezien, dus daar trek ik me niks van aan.” Toch zette ze daarna alle verzoeken om interviews ‘on hold’. “Ik kreeg altijd maar dezelfde vragen. Niemand wilde horen dat ik me had ontwikkeld en gegroeid was.”

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Belgische top titels in één app!

Probeer nu een maand gratisProbeer nu een maand gratis

OMA-ROLLEN

Inmiddels ziet Berry social media als een ideaal platform om met de wereld te communiceren. “Daar kan ik mezelf zijn. Mijn fans zien me dan puur en ongefilterd en vooral in het nú.” Als mid-vijftiger poseert ze daarnaast nog graag ondeugend en halfnaakt op Twitter en Instagram.

Halle is nu blij dat haar relatief kleine, onafhankelijke film ondergebracht is bij Netflix. ”Zoveel mogelijk kijkers, dat is natuurlijk mijn doel. Ik denk dat de pandemie de klok qua kijkgedrag vooruit heeft gezet: we willen nu thuis geëntertaind worden.” Ook Hollywood is veranderd, constateert ze. ”Vroeger was je na je veertigste passé en kwam je pas weer aan de bak zodra je de leeftijd had voor oma-rollen. En kijk nu eens: een vrouw van middelbare leeftijd in de ring!” En mocht er voor Bruised straks een award haar kant op rollen, dan weet ze al wie ze noemt in haar dankwoord. “Yep: mijzelf. Ik heb het zelf gedaan. Bijna zonder hulp. Niemand heeft m’n handje vastgehouden. Dus ja, ik bedank mezelf.”

ON DEMAND Bruised, Netflix, vanaf 24 november

Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikels