
En ook nog
Een infrarood saunadeken om stress te verminderen

Women’s Health-editor Roisín Dervish-O’-Kane: ‘Er was een tijd dat ik dacht dat “ontspanning” net zo wollig was als de trui die ik op thuiswerkdagen draag. Maar het concept heeft het afgelopen jaar een steeds prominentere plek ingenomen op mijn lijst met gezondheidsprioriteiten. De reden: mijn eens zo veerkrachtige emotionele staat heeft plaatsgemaakt voor een leeggelopen, verveeld brein. Nog steeds is het niet waar mijn talent ligt; ik ben niet goed in dingen doen, maar ook niet in niets doen. Mijn hersenen zijn continu in tweestrijd tussen lui zijn en me schuldig voelen. Het zorgt ervoor dat ik nauwelijks ontspannende activiteiten doe (een yinyoga-les of meditatie, bijvoorbeeld). In mijn vrije tijd wil ik in een donkere kamer liggen en mijn geest uitschakelen. Daarom greep ik mijn kans om een nieuw wellness-snufje te testen waarmee ik precies dat kan doen, terwijl ik tegelijkertijd profiteer van allerlei voordelen. Meer collageen, beter slapen, een sterker immuunsysteem en efficiëntere calorieverbranding, iemand?
Infrarooddekens zijn niet goedkoop (via nl.koanna.com koop je er eentje voor 399 euro) en ook niet mooi. Ze zien eruit als een nepleren slaapzak. Via een controller worden infraroodgolven de deken in gestuurd die je lichaam (niet de lucht eromheen, zoals in een sauna het geval is) veilig tot 75 graden opwarmen. Ik heb gelezen dat 84 procent van de mensen er beter door slaapt, dus ik doe mijn eerste sessie voordat ik naar bed ga. Ik houd me aan de instructies en ga er volledig aangekleed in liggen (sokken, legging en een shirt met lange mouwen). In dertig minuten zweet ik me helemaal leeg. Het is een hete, plakkerige ervaring die zijn weerga niet kent. Ik heb een lauwwarme douche nodig om een beetje af te koelen en frustrerend genoeg blijft mijn hartslag zo hoog dat ik tot na 1.00 uur wakker lig.






Vind je dit interessant?
Ontdek nu alle Belgische top titels in één app!
Ik probeer het een paar dagen later nog eens, deze keer met een boek voor wat afleiding. Maar ik kan me lastig concentreren, dus lig ik daar maar gewoon te ademen. Ik voel hoe mijn hartslag stijgt en zweetdruppels zich beginnen te vormen. Het gevoel na afloop is vergelijkbaar met dat na een doorweekte hot-yoga-sessie. Ik sluit wederom af met een lauwwarme douche, alvorens ik mijn avondeten naar binnen schuif en ga netflixen. Het volume van het negatieve, rusteloze stemmetje in mijn hoofd wordt teruggedraaid. Volgens wellnessonderzoeker Joy Hussain is het effect zo groot, doordat infraroodsauna’s de afgifte van endorfinen en andere opiaatachtige peptiden stimuleren. Ze brengen een soort “gedwongen mindfulness” teweeg. Hussain erkent dat het placebo-effect mogelijk ook een rol speelt en dat het bewijs voor de voordelen schaars is. En hoe het specifiek met de saunadekens zit? Dat moet nog worden onderzocht.
Toch dekt “gedwongen mindfulness” in mijn geval precies de lading. De hitte, de hartslag, het zweet: je kunt niet níet met je lichaam bezig zijn op dat moment. Ik gebruik mijn deken op de doordeweekse avonden dat ik me er niet toe kan zetten om voor een portie endorfinen naar de sportschool te gaan. Of op de vrijdagavonden dat ik wil “uitschakelen” zonder sterkedrank. Zelfs tijdens mijn lunchpauzes lig ik soms in die slaapzak. Het lijkt er niet op dat ik meer calorieën verbrand of “ontgift”, dus verwacht er wat dat betreft niet te veel van. Eindstand: de deken warmt me op en laat me ontspannen, en op dit moment is dat precies wat ik nodig heb.’