Exclusief gesprek prinses delphine vertelt voor het eerst zelf haar levensverhaal

Na een geheim leven vol leugens, een doofpotaffaire en veel woelige jaren waarin ze evolueerde van de vuile was van de koninklijke familie tot een volwaardig lid ervan, vindt prinses Delphine (53) de tijd rijp om zelf haar verhaal te doen in een televisiedocumentaire. Ook haar levensgezel Jim O’Hare en andere intimi praten voor het eerst vrijuit, en ze opent haar privéalbums. Delphine sprak ook met ons: ‘Iedereen kan voor zichzelf ergens een betekenis vinden in mijn verhaal.’

Jeugdfoto’s van Delphine met haar ouders. ‘Tot mijn eenendertigste had ik een aangename vader-dochterrelatie met Albert.’

‘Ik werd gepest omdat ik anders was, maar ik vocht terug’

Geen Dancing with the Stars afgelopen zaterdag wegens een corona-uitbraak, maar wie fan is van de koninklijke deelneemster moet niet lang op zijn honger blijven zitten. Vanaf woensdag zendt Eén drie weken lang de documentairereeks Delphine, mijn verhaal uit. Het is een project waaraan ze samen met programmamaker Chris Michel twee jaar lang in stilte gewerkt heeft. Samen met haar partner Jim, moeder Sybille de Selys-Longchamps en haar entourage gaat ze in die docu voor het eerst zelf het verhaal van haar leven en haar epische strijd om erkenning vertellen. Speciaal voor Story wil Delphine ook nog één keer terugblikken. ‘Tot mijn eenendertigste had ik een geheime maar aangename vader-dochterrelatie met Albert’, steekt Delphine van wal. ‘Zelfs nadat ik in 1999 ‘ontdekt’ werd door de media bleven we nog twee jaar contact houden. Maar dat eindigde abrupt toen hij de telefoon toegooide en riep ‘jij bent mijn dochter niet.’

Het sein om in actie te schieten?

Ik vind van mezelf dat ik tijdens die hele beproeving altijd een trouwe soldaat ben gebleven die zowel Albert als België probeerde te beschermen. Doorheen mijn kindertijd wilde ik nooit last veroorzaken. Pas later in het leven gingen mijn ogen open en zag ik hoe oneerlijk het is dat we van jonge en kwetsbare mensen verwachten dat ze gewoon moeten zwijgen en zich zonder vragen te stellen moeten aanpassen aan onrechtvaardige omstandigheden. Na de geboorte van mijn eerste kind besefte ik dat sommige fundamentele zaken in vraag moeten gesteld worden. Kinderen mogen nooit het slachtoffer zijn van de persoonlijke problemen van hun ouders.

Uw situatie was wel vrij uniek. U was een buitenechtelijke dochter van een koning.

Sommige mensen vinden dat, maar de realiteit is dat veel mensen in de maatschappij meemaken wat ik heb moeten doorstaan. Het was aanvankelijk niet echt een streefdoel om de stem te zijn voor zulke kinderen, maar eens ik de problemen begon te zien vond ik de moed om te spreken en echte structurele verandering te eisen, maar altijd op een correctie, beschaafde manier. En uiteraard hoop ik wel dat mijn situatie ervoor zal zorgen dat sommige families nu vredevol over hun problemen gaan praten en ze proberen op te lossen. Weet je, er is een oud spreekwoord: gooi Moeder Natuur niet door de voordeur van je huis naar buiten, want de natuur zal altijd met wraak langs de achterdeur terugkomen. Ik heb een ander pad gekozen: ik eiste om terug te komen langs de voordeur, maar zonder wraak.

EEN MENSELIJK EN UNIVERSEEL VERHAAL

Is het ook daarom dat u deze documentaire heeft gemaakt?

De beslissing om deze documentaire te maken was een langzame evolutie over verschillende jaren. Zo’n twee jaar geleden begon ik ernstig te overwegen er werk van te maken omdat ik besefte dat dit verhaal, mijn leven, stilaan verwrongen werd door nieuwscommentatoren, historici, royaltywatchers… Velen van hen hadden goede bedoelingen, maar het is een beetje zoals wanneer een kunstcriticus over een van mijn werken schrijften doet alsof hij weet waarom ik blauw gebruikte op een bepaalde plaats op een groot canvas. Terwijl ik in werkelijkheid misschien gewoon aan mijn lunch aan het denken was. Na meer dan 30 jaar te werken als artiest, plaats ik soms geheel intuïtief een kleur op een heel specifieke plek. Deze documentaire doet z’n best om mijn waarheid te vertellen, maar met feiten en transparantie. Hij is goed gestoffeerd. Dit is een erg menselijk en universeel verhaal waar mensen van alle leeftijden, sociale achtergrond of voorkeur ergens betekenis in kunnen vinden. Ik werd gepest omdat ik anders was, maar ik heb tegen die agressie gevochten met mijn eigen kracht, liefde, creativiteit en beschaafdheid. De uitkomst spreekt nu voor zich, omdat redelijke mensen in de rechtbank, de politiek en de maatschappij geluisterd hebben. En omdat blijkt dat mensen binnen het nieuwe team op het paleis ook aan het luisteren waren en het begrepen.

Delphine: ‘Ik eiste om terug te komen langs de voordeur, maar zonder wraak.’

Nog een foto uit de oude doos: Delphine met mama Sybille en papa Albert.

Albert is een leuke man, alleen handelde hij naar het tegennatuurlijke advies van raadgevers’

Ook moeder Sybille de Selys-Longchamps zal haar verhaal doen in de documentaire op Eén.

Sybille met haar pasgeboren dochter.

De gelijkenis was op jonge leeftijd al onmiskenbaar.

Ziet u deze documentaire als het einde van een groot hoofdstuk in uw leven?

Op een of andere manier helpt het me de pagina om te slaan. Ik kan me niet voorstellen dat ik over vijf jaar opnieuw door dit materiaal zou willen spitten. Hoewel de tocht bevrijdend en belonend is geweest, vergt het ook veel energie die ik nu weer kan stoppen in mijn familie, mijn kunst, en de vele projecten waar ik me aan wijd.

Had u twee jaar geleden kunnen voorzien hoe anders uw situatie eruit zou zien tegen de tijd dat de documentaire uitgezonden zou worden?

Nee. En die ‘nee’ is nog een understatement, want vanaf het begin kreeg ik van de meeste mensen van wie je doorgaans zou denken dat ze een goed idee hebben van hoe de Belgische maatschappij werkt, te horen dat ik verpletterd zou worden.

Hoe is uw leven veranderd sinds uw overwinning in 2020?

Ik heb meer energie en rust. Het voelt alsof er een gewicht van mijn hart en geest is gevallen. Alles heeft een betere kans om op z’n plaats te vallen nu ik me zelfverzekerder en serener voel.

Delphine en Jim met hun kinderen Joséphine en Oscar.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Belgische top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

Ook uw man Jim heeft aan de documentaire meegewerkt. Voor de allereerste keer zullen we dus ook zijn kant van het verhaal horen. Hoe belangrijk vond u dat?

Jim handelt de zaken liever rustig af, op zijn manier en in de luwte. Hij is een can-do iemand, bekijkt uitdagingen vanuit een breed perspectief en zoekt vaak naar out of the box-oplossingen. Hij is de afgelopen twintig jaar getuige geweest van alle opschudding, en hij heeft zijn kalme karakter en humor ten volle ingezet om ons gezinnetje het gevoel te geven dat we beschermd, positief en gelukkig waren.

Hoe wordt uw vader geportretteerd in de docu?

Over het geheel genomen als een leuke man, maar ook als iemand die handelde naar het nutteloze en tegennatuurlijke advies van de raadgevers uit zijn omgeving.

Heeft u hem en/of de koning verteld over deze docu?

Ik heb het paleis verwittigd dat we dit gingen maken.

Was het niet moeilijk om over uw leven te praten zonder het risico te lopen uw familie misnoegd te maken?

Sommige mensen houden er misschien niet van om aan het verleden herinnerd te worden. Maar ik heb geprobeerd hier een positieve documentaire van te maken, al onthult ze tegelijk hardere waarheden. We zijn tot het uiterste gegaan om ervoor te zorgen dat alle informatie die ze bevat correct is en onze bronnen transparant zijn.

ATYPISCHE AANPAK

Welke impact hebben de erkenning en uw nieuwe status op uw werk en carrière als kunstenares?

Gelukkig heb ik altijd graag hard gewerkt om gelijk welk doel dat ik mezelf oplegde te bereiken. Ik geloof in actie. Of het nu als jonge tiener zwoegen was in restaurants voor wat zakgeld, de kunstschool, of werken als een professionele kunstenares, ik probeer in iedere kans alles te stoppen wat ik kan. De erkenning en status zijn echt een onderdeel van wat veel mensen in het verleden al waardeerden aan mijn werk. Ik leg er mijn hart in. Ik heb zelfs gehoord dat het in de wereld van de hedendaagse kunst een nadeel is om als geprivilegieerd beschouwd te worden als een prinses. Wel, ik heb hard aan de weg getimmerd om een professionele artieste te worden, en ik ben ook een prinses, dus enkel de tijd zal uitwijzen waarop dit zal uitdraaien. Maar ik heb er vertrouwen in dat het allemaal gewoon goed komt.

Delphine genoot in oktober 2020 van een gemoedelijk onthaal door koning Albert en koningin Paola.

‘Sommigen worden liever niet herinnerd aan het verleden, maar ik heb geprobeerd een positieve documentaire te maken’

Vorig jaar was Delphine voor het eerst aanwezig op het defilé voor de Nationale Feestdag. Ze kreeg een plekje naast Laurent.

Kort nadat ze erkend was als Alberts dochter werd Delphine op het paleis ontvangen door koning Filip.

Met danspartner Sander in Dancing with the Stars.

INTERVIEW: MARIO DANNEELS

U doet ook mee aan Dancing with the Stars, om Make-A-Wish te promoten. Past zoiets wel binnen uw rol als prinses?

Ik heb lang nagedacht voor ik ja zei. Mijn leeftijd speelde een rol en ik heb ook nul komma nul danservaring, maar verder wijkt mijn deelname niet af van wat een monarchie en een prinses doen: mensen helpen. Het is misschien een atypische aanpak, maar ik help wel een organisatie en de jongen Adam in het bijzonder.

Wat leert u over uzelf bij in die danswedstrijd?

Het is echt een serieuze, spannende uitdaging, zowel fysiek als mentaal, maar ik geniet er erg van. Gelukkig heb ik met Sander Bos, uit Nederland, ook een heel professionele, geduldige coach. Zijn tenen moeten wel van staal gemaakt zijn (lacht). Hij heeft me alleszins de kunst van het dansen geleerd op een manier die helemaal bij mijn persoonlijkheid past.

Ziet u deze documentaire en uw deelname aan Dancing with the Stars als een kans om het land te tonen wie prinses Delphine echt is, en niet langer als ‘dochter van’?

Tijdens de meer dan twintig jaar sinds de pers me ontdekte in 1999, ben ik mezelf altijd blijven zien als dezelfde persoon die ik altijd ben geweest. Ik heb geprobeerd eervol te handelen en hard te werken terwijl ik het hoofd moest bieden aan groeiende moeilijkheden. Het is belangrijk te onthouden dat ik ontdekt werd door de pers en in de openbaarheid werd gebracht. Ik heb de aandacht niet gezocht om een publiek figuur te worden. Dus voel ik me vanbinnen nog steeds dezelfde.

In een dik jaar tijd heeft u een stichting en een nieuwe tentoonstelling gelanceerd, een kledinglijn ontworpen, u neemt deel aan Dancing with the Stars en nu is er een documentaire. Heeft u nog projecten in petto voor de nabije toekomst?

Ik denk dat er altijd plaats is om te groeien, dus kijk ik steeds nieuwsgierig uit naar nieuwe wegen om creativiteit te ontdekken en ten volle te leven. Tezelfdertijd begint liefdadigheid bij je thuis, en ik probeer een balans te vinden tussen mijn projecten en mijn gezin.

DELPHINE, MIJN VERHAAL

Eén • woensdag • 20u40

Dit artikel komt uit:
Story - Editie 2 - 2022

Story - Editie 2 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikels
Een verkrachter, een creep en een billenknijper
Humo

Een verkrachter, een creep en een billenknijper

DWARSKIJKER Een verkrachter, een creep en een billenknijper BOOS: THIS IS THE VOICE Nu op YouTube De afgelopen dagen mochten we met z’n allen getuige zijn van een deprimerend spelletje wir haben es nicht gewusst. Hoe geheimen die al jaren door de wandelgangen spoken, toch telkens voorbij de juiste oren kunnen waaien, het is geen raadsel waarover het aangenaam piekeren is. Vergelijk ‘The Voice of Holland’ met een openliggende beerput: je hoeft er toch niet met je kop boven te hangen om gewaar te worden dat het zaakje stinkt? ‘BOOS: This Is the Voice’ was van zo’n explosiviteit dat de aflevering al dagen op voorhand bommetjes deed ontploffen. Marco Borsato blijkt een ordinaire billentaster bij 13-en 14-jarige meisjes, Ali B richtte zich als een roofdier op nauwelijks volwassen vrouwen (‘Ik was helemaal…

Lees meer
Iedereen❤ tom
Veronica Superguide

Iedereen❤ tom

Alle vrouwen willen met hem trouwen, alle mannen willen hem zijn en alle kinderen willen hem worden. We hebben het over presentator Tom Waes, vanaf deze week terug op tv met Reizen Waes: Wereldsteden.

Lees meer
Danny de Munk aangeklaagd wegens verkrachting
Primo

Danny de Munk aangeklaagd wegens verkrachting

In Nederland is met het ‘The Voice’-schandaal een beerput opengetrokken waarvan de bodem nog niet in zicht is. Na Marco Borsato en Ali B. is nu ook een klacht wegens verkrachting ingediend tegen Danny de Munk (52). Zender RTL schrapte de zanger meteen als panellid in ‘I Can See Your Voice’. Het vermeende slachtoffer is volgens De Telegraaf een vrouw die 15 jaar geleden nauw met De Munk samenwerkte bij de musical ‘Ciske de Rat’. De zanger ontkent bij monde van zijn advocaat dat hij zich ooit schuldig maakte aan seksueel grensoverschrijdend gedrag.…

Lees meer
Selena Gomez verdacht van moord: ‘Alles voor de aandacht!’
Humo

Selena Gomez verdacht van moord: ‘Alles voor de aandacht!’

Eén van de fijnste verrassingen op de streamingdiensten in 2021 was ‘Only Murders in the Building’: een misdaadkomedie over drie bewoners van een New Yorks appartementsgebouw die het overlijden van één van hun buren onderzoeken en ondertussen een podcast over hun speurtocht maken. Tijdens het tweede seizoen, dat deze week van start gaat op Disney+, worstelen Charles (Steve Martin), Oliver (Martin Short) en Mabel (Selena Gomez) met de vraag hoe ze een opvolger kunnen maken voor het succesvolle eerste seizoen van hun podcast, vooral omdat ze intussen zélf van moord worden verdacht. – ‘Only Murders’ was één van de grootste hits voor Disney+ vorig jaar. Kwamen er ook lovende reacties uit onverwachte hoek? SELENA GOMEZ «Meryl Streep! Die kwam tijdens een receptie naar me toe om te zeggen hoe goed…

Lees meer
André Hazes heeft alweer een nieuw lief
Primo

André Hazes heeft alweer een nieuw lief

André Hazes heeft alweer een nieuw lief André Hazes (27) heeft dan toch niet voor zijn ex-verloofde Monique (44) gekozen (of zij niet voor hem?) en ook Sarah van Soelen (26) is definitief verleden tijd. De rusteloze zanger heeft een nieuwe ‘ware liefde’ gevonden, in Anne Rose Zonneveld (27). Zij werkt voor zijn moeder Rachel (51) en André kent haar al van in zijn jeugdjaren. Terwijl Rachel zich druk maakt over de verdwijning van het Legobeeld van André Hazes Senior op de Dam in Amsterdam - opdeplaatswaarhetbeeld stond lag een briefje met: ‘Corona gooide roet in het eten. André heeft nu tijd voor een ander optreden’ -, is de jonge Hazes met zijn nieuwe vlam naar Spanje vertrokken. Later deze maand zou er nog een tripje naar Italië gepland staan.…

Lees meer