
ACTUEEL
Iedereen❤ tom
Alle vrouwen willen met hem trouwen, alle mannen willen hem zijn en alle kinderen willen hem worden. We hebben het over presentator Tom Waes, vanaf deze week terug op tv met Reizen Waes: Wereldsteden.
TEKST FLEUR BAXMEIER
FOTOGRAFIE KRISTOF GHYSELINCK

Wat doet hij er eigenlijk voor om zo in de smaak te vallen?
‘DE REDACTIE VERTELT WAAR WE NAARTOE GAAN. VERDER HOEF IK NIKS TE WETEN’
HARTSTIKKE FIJN HOOR, dat hij zijn reisprogramma in coronatijd in Nederland en België kon blijven maken. Maar Tom Waes is opgelucht dat hij voor het nieuwste seizoen van Reizen Waes weer als vanouds in het vliegtuig mocht stappen. De oogst bestaat uit vijf afleveringen in verschillende wereldsteden waar volgens Tom Waes ‘echt iets aan de hand is’: Londen, Los Angeles, Caïro, Ulaanbaatar en Mexico City, alwaar Tom en zijn team tijdens een draaidag per ongeluk in een buurt belandden waar het – op z’n zachtst uitgedrukt – minder prettig vertoeven was. “De spanningen liepen zo hoog op dat we dachten: oei, laten we ons nu maar uit de voeten maken”, vertelt Tom op zijn kenmerkende charmante manier vanuit zijn Antwerpse woning.
Het lijkt in je programma’s alsof geen brug je te ver is. Durf je echt álles of zeg je ook weleens nee?
“Ik ben nooit bewust op zoek naar gevaar, maar ik zeg ook niet vaak nee. Voor het Belgische programma Tomtesterom heb ik zo veel rare dingen gedaan, zoals het lopen van de Marathon des Sables in de woestijn en het beklimmen van de 900 meter hoge granieten bergwand El Capitan als letterlijk hoogtepunt. Veel mensen vonden dat levensgevaarlijk, maar ik zag dat anders: je hebt touwen, je zit op twee punten vast. Er moet echt iets misgaan om te vallen. Zolang iets onder een berekend risico valt, zie ik er geen problemen in. Maar ik zou bijvoorbeeld nooit in een wingsuit van El Capitan springen, want daar heb ik zelf geen controle over. Ik wil spanning, maar wel op een doordachte manier.”
Is het nooit faliekant misgegaan?
“Ik ben ooit van een wilde hengst afgegooid die begon te panikeren. Daarna heb ik een paar weken in het ziekenhuis gelegen. En ik heb mezelf ook weleens heel erg pijn gedaan met schansspringen. Dat waren acties waarvan ik achteraf denk: dat was een dom idee. Ik zou dat nu ook niet zo snel meer doen.”
Waar komt dat daredevil-achtige van jou vandaan?
“Ik ben in het verleden beroepsduiker geweest, wat in principe een heel veilige job is, maar daardoor dachten mensen: die Tom durft veel. Als je in één programma hebt gezeten waarin je iets engs of gevaarlijks doet, dan meldt zich al snel een volgende redacteur die ook denkt: dit is wel iets voor Tom. En ik doe het ook graag hè, ik hou van uitdagingen.”
Als je naar jouw cv kijkt – studie Germaanse filosofie, opleiding tot diepzeeduiker, gewerkt op een Schots booreiland – dan gaat het alle kanten op. Ben je snel verveeld of heel breed geïnteresseerd?
“Het tweede. Dat is ook de kracht van Reizen Waes. Ik ben oprecht geïnteresseerd in wat ik ga tegenkomen en stap overal met een open vizier op af. Van tevoren vertelt de redactie me waar we naartoe gaan, maar voor de rest hoef ik niks te weten. Dat zorgt ervoor dat de verwondering of verbazing die je bij mij ziet altijd oprecht is.”
Je noemt jezelf een van de hardst werkende mensen van de showbusiness. Waar komt jouw drive vandaan?

In Tomtesterom liep hij de Marathon des Sables.

Reizen Waes-Wereldsteden, in Caïro.

Met Reizen Waes komt Tom op bijzondere plekken, zoals Oekraïne en Japan.


Undercover

Het Verhaal van Vlaanderen

Kamp Waes
‘IK VIND HET GEZOND OM OP JE HOOGTEPUNT TE STOPPEN’






Vind je dit interessant?
Ontdek nu alle Belgische top titels in één app!
“Ik kan moeilijk stilzitten, denk ik. En er komen gewoon veel programma’s op me af. Op dit moment ben ik Het verhaal van Vlaanderen aan het draaien, waar jullie je eigen Nederlandse versie van hebben. Er komen nog twee nieuwe programma’s aan, ik ben bezig met nieuw acteerwerk en we zijn alweer bezig met de voorbereiding van een nieuw seizoen Reizen Waes. Zolang het allemaal niet echt aanvoelt als werk, blijf ik het gewoon doen.”
Word je niet doodmoe van je rusteloosheid?
“Ik werk hard, maar ik ben ’s avonds meestal thuis. Neem Kamp Waes: dat is tien dagen achter elkaar 24/7 bikkelen, maar daarna is het weer klaar. Hetzelfde verhaal met Undercover: dat was een paar weken draaien en dan weer een hele tijd niet. Ik zou er veel meer problemen mee hebben als ik elke werkdag iets zou moeten presenteren. Laatst was ik te gast bij Arjen Lubach die vertelde dat hij een halfjaar lang aan één stuk elke dag zo’n show moet maken. Dan denk ik: pffff, dat is pas heftig.” Ben je stiekem blij dat Undercover is afgerond, omdat het anders misschien een herhaling van zetten zou worden?
“Ja, ik vind het gezond om ergens op het hoogtepunt mee te stoppen. Tomtesterom was in België heel succesvol, dus er was na het derde seizoen veel vraag om nog een reeks te maken. Maar ik had het gevoel dat we in dezelfde poel zaten te vissen, dus ik heb vrij snel gezegd: laten we ermee stoppen. Bij Undercover liggen alle argumenten op tafel om te zeggen: we doen er nog eentje. En je kunt ook allerlei manieren verzinnen om mijn karakter Bob weer uit zijn gezinsleven te trekken, maar ik heb het gevoel dat het verhaal wel is verteld.”
Door Undercover ben je een soort wereldster geworden. Hoe voelt dat?
“Voorheen werd ik alleen in België herkend, nu kan ik ook in Nederland niet meer over straat zonder aangesproken te worden. Als je dat niet wilt, dan moet je een andere job doen. Maar het is niet altijd aangenaam en soms heb je gewoon even geen zin om met iemand op de foto te gaan. Aan de andere kant zijn mensen eigenlijk altijd heel vriendelijk en ben je er sneller vanaf door aardig te zijn en die selfie te maken, want dan kun je weer door. Om dan vijftig meter verderop weer tegengehouden te worden, haha.”
Je bent populair bij zowel mannen en vrouwen als kinderen. Heb je daar zelf een verklaring voor?
“Een tijd terug kreeg ik een telefoontje van een Belgische presentator die zei dat hij mij van de zender moest bellen, omdat ze een programma wilden in mijn stijl. Ik heb hem aangeraden om dat vooral niet te willen, maar om te proberen zichzelf te zijn. Er is geen formule voor wat ik doe, dat meen ik echt. Ik probeer gewoon om zo goed mogelijke programma’s te maken en die slaan hard aan, maar dat is niet iets waar ik bewust mee bezig ben.”
‘ALS IK NIET HOEF TE WERKEN, DAN KOM IK HELE DAGEN MIJN BADJAS NIET UIT’
Je komt over als iemand met bravoure, maar je bent geen macho en durft kwetsbaar te zijn. Is dat jouw kracht, denk je?
“Dat speelt zeker mee. Tomtesterom was een programma waarin ik mezelf enorm uitdaagde, maar de kracht was dat het ook vaak mislukte. Ja, ik heb gedoken met haaien en in de ring gestaan met de wereldkampioen boksen, maar ik liet ook zien dat ik een gewone man was die daar veel moeite voor moest doen en veel pijn had. Vaak mislukte ook wat ik deed, wat het heel menselijk maakte. Als je alleen maar de grote held bent bij wie alles lukt, dan pikt niemand dat. Het moet herkenbaar zijn. Dat ben ik, denk ik.”
Doordat je zo vaak op tv komt, voelt het bijna alsof je een huisvriend bent. Wat weten mensen niet van jou?
“Dat ik graag kook. Als ik vrij ben, nodig ik graag vrienden uit en ga ik urenlang in de keuken staan. Ik kan goed klassiek Vlaams koken, maar de Aziatische keuken trekt me ook enorm aan. Als ik uit eten ga, dan loop ik ook vaak even de keuken in: hoe doe je dit, wat zit hierin. Iets anders wat mensen niet van mij weten, is dat ik er thuis vaak redelijk slonzig bijloop. Als ik niet hoef te werken, dan gebeurt het regelmatig dat ik hele dagen niet uit mijn badjas kom.”
TV Reizen Waes: Wereldsteden, NPO 3, vanaf zondag 3 juli
