‘Ik ben geen bompa die zijn kleinkinderen van school gaat halen’

Al twintig jaar is Pascal Braeckman (59) niet alleen de vaste klankman van tv-maker Tom Waes, maar ook een goede vriend. Ook voor Reizen Waes: Nederland trok hij graag met Tom mee naar onze noorderburen. En als hij niet op de baan is, leeft Pascal zich uit als opa. ‘Mijn kleinkinderen gebruiken mijn buik als trampoline.’

Reizen Waes: Nederland

Tom Waes bleef in coronatijden noodgedwongen dicht bij huis voor een nieuwe reeks van Reizen Waes. Het werd een verrassende trip naar Nederland. Klankman Pascal Braeckman vergezelde hem naar Friesland en Groningen en volgende week leidt het duo ons rond in het landelijke oosten. ‘Dicht bij huis filmen is vooral makkelijk, want je spreekt de taal. Het nadeel is dat je niets stiekem kunt zeggen, want ze begrijpen ons’, lacht Pascal. ‘Maar ik hou wel van de Hollandse mentaliteit. Nederlanders zijn heel direct en hebben altijd een antwoord klaar. Friesland vond ik het mooiste, maar ook het oosten is een aparte streek. Ik heb er in het verleden al vaak getourd met Rob de Nijs en Clouseau. Het zijn eenvoudige mensen daar, what you see is what you get. En het zijn echte feestvierders. Ik herinner me een optreden van Clouseau waarbij ze bier gooiden van de ene naar de andere kant van de zaal. Ze waren daarop voorzien, want boven de mengtafel stond een tent. Toen Koen Wauters vroeg of ze naar hem bier durfden te gooien, was het hek helemaal van de dam. Dat had hij niet moeten zeggen (lacht).’

Pascal, Tom Waes en cameraman Jef Van Den Langenbergh in Bangladesh voor Reizen Waes.

Welke ontmoeting in het oosten maakte het meeste indruk op jou?

De ontmoeting met Molukkers Abé, Jacco en Mietji was heel bijzonder. Ze hebben in 1975 mee een trein gekaapt bij Wijster (er vielen toen verschillende doden, red.). Ik herinner me die beelden nog levendig. Je hoort altijd één kant van het verhaal, maar door met hen te praten, begrijp ik beter waarom ze deze actie voerden. De Nederlandse regering hield hen jarenlang aan het lijntje. Ik keur niet goed wat ze gedaan hebben, maar ik kan het begrijpen, als je met je rug tegen de muur gezet wordt en je ziet geen oplossing meer… We hebben daar trouwens ook lekker gegeten: een bord papeda, een typisch Moluks gerecht dat we zonder bestek moesten eten. Speciaal(lacht).

Heb je de voorbije twee jaar de verre reizen gemist?

Toch wel. Enerzijds was het fijn om vaker met mijn vrouw thuis te zijn, dat ging verbazingwekkend goed, maar de nood om uit te vliegen blijij. Ik doe dat al mijn hele leven, ik zou heel ongelukkig zijn als ik dat niet meer zou kunnen doen. Het is niet omdat ik ouder word, dat ik dicht bij huis wil blijven. Integendeel, ik geniet ervan de wereld te zien. Voor de nieuwe reeks van Reizen Waes mocht ik gelukkig weer mee naar drie wereldsteden. Je ziet dingen die je als gewone toerist niet ziet en het is er vaak warmer dan hier.

‘Het is niet omdat ik ouder word, dat ik dicht bij huis wil blijven. Integendeel’

KLEINE ERGERNISSEN

Je kent Tom al twintig jaar. Waarover gaan de gesprekken onderweg?

We zijn echte vrienden, dus dat gaat over de dingen des levens, onze relaties thuis, de kinderen, voetbal… Alles wat we meemaken en hoe we ons daarbij voelen. Als je elke avond samen eet, schept dat een band. Na twintig jaar is het nog altijd fijn om met Tom de baan op te zijn.

Heeft Tom ook slechte eigenschappen?

Als je elkaar al zolang kent, verdraag je elkaars minder goede kanten. We weten waaraan we ons storen en dan doen we dat niet. Er zijn alleen maar kleine ergernissen en die zijn we na een halfuur vergeten. Tom is ne crème van ne gast om mee samen te werken. Hij weet waarmee hij bezig is, hij is altijd goed voorbereid en heel loyaal in zijn beroep. Als ik me serieus aan hem zou ergeren, zou ik niet meer met hem samenwerken. Het leven is te kort om met iemand op reis te gaan met wie het niet klikt.

Je bent de bekendste geluidsman van het land. Is dat soms lastig?

Ik mis daardoor een aantal jobs, dus ja, het heeft nadelen, maar niet in die mate zoals Tom Waes of Koen Wauters daar last van hebben. Als iemand op me afstapt om te zeggen dat hij ons programma leuk vindt, zal ik die persoon niet afsnauwen. Een programma maken dat de mensen leuk vinden: daar doe je het toch voor?

Zien we jou in de toekomst nog in een eigen tv-programma zoals in Twee tinten grijs, dat je samen met gitarist Jan Van Eyken maakte?

Ik schrijf al een tijdje aan drie tv-programma’s. Als die formats ooit verkocht worden, zal het waarschijnlijk niet met mij maar met een andere presentator zijn. Tv-zenders willen graag verjongen en dus kom ik niet in aanmerking (lacht). Als niemand mijn programma’s wil kopen, kan ik daar ook perfect mee leven. Dan heb ik het toch geprobeerd. Ik hoef ook absoluut niet op tv te komen. Als er een vervolg komt op Twee tinten grijs, zal ik dat met plezier doen, maar in de eerste plaats ben ik klankman.

DE KONING TE RIJK

Kom je financieel goed rond in deze onzekere tijden?

Ik heb het nog nooit zo druk gehad als de laatste maanden. Als ik zou willen, kan ik elke dag werken. Door corona en quarantaines vallen heel wat collega’s uit en spring ik bij waar ik kan. Cameramensen zeggen dat er geen klankmannen te vinden zijn, waardoor draaidagen soms uitgesteld worden. Klagen doe ik absoluut niet, maar de vraag is hoelang het blijft duren. Ik heb een postproductiebedrijf waarvoor ik thuis werk, maar ik ben het liefst op de baan.

Gelukkig heb je een vrouw die je steunt in je aparte job.

We zijn al 45 jaar samen. Ze werkt bij Ikea, maar is al jaren mijn klankbord. Als ze niet akkoord zou zijn dat ik vaak van huis weg ben, zou het niet lukken tussen ons. Ooit heb ik een andere job geprobeerd - ik was vijf jaar technisch directeur van de Stadsschouwburg in Antwerpen - maar mijn vrouw smeekte me: ‘Stop ermee, ga weer de baan op! Je bent niet meer dezelfde Pascal.’ (lacht)

Pascal met Jan Van Eyken in Twee tinten grijs.

Als mijn vrouw niet akkoord zou zijn dat ik zo vaak de baan op ben, zou het niet lukken tussen ons’

Pascal en zijn vrouw Anneke.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Belgische top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

En hoe bevalt je rol als bompa je?

Ik heb vier kleinkinderen: één jongen en drie meisjes van drie maanden tot zeven jaar: Xenia, Xalisha, Thorin en Dara. Mijn dochter koos voor namen die beginnen met een ‘x’ om mij te pesten, want als stotteraar is dat heel lastig (lacht). Het is altijd een feest als ik mijn kleinkinderen zie. Dan mogen ze mijn buik als trampoline gebruiken. Ze vinden het uiteraard tof als bompa op televisie komt. En als ze later goesting hebben om klankman te worden, zal ik hen met plezier opleiden, maar ik ga hen niet pushen. Ik ben ook geen bompa die belooft elke woensdag zijn kleinkinderen van school te halen. Mijn zoon woont in Gent, zijn kinderen zie ik sowieso minder vaak. Als ze komen, ben ik de koning te rijk, maar ik zal niet speciaal thuisblijven voor hen. Ik blijf met mijn eigen ding bezig, ook al zie ik ze doodgraag.

REIZEN WAES: NEDERLAND

Eén • maandag • 20u40

Dit artikel komt uit:
Story - Editie 1 - 2022

Story - Editie 1 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikels
Een verkrachter, een creep en een billenknijper
Humo

Een verkrachter, een creep en een billenknijper

DWARSKIJKER Een verkrachter, een creep en een billenknijper BOOS: THIS IS THE VOICE Nu op YouTube De afgelopen dagen mochten we met z’n allen getuige zijn van een deprimerend spelletje wir haben es nicht gewusst. Hoe geheimen die al jaren door de wandelgangen spoken, toch telkens voorbij de juiste oren kunnen waaien, het is geen raadsel waarover het aangenaam piekeren is. Vergelijk ‘The Voice of Holland’ met een openliggende beerput: je hoeft er toch niet met je kop boven te hangen om gewaar te worden dat het zaakje stinkt? ‘BOOS: This Is the Voice’ was van zo’n explosiviteit dat de aflevering al dagen op voorhand bommetjes deed ontploffen. Marco Borsato blijkt een ordinaire billentaster bij 13-en 14-jarige meisjes, Ali B richtte zich als een roofdier op nauwelijks volwassen vrouwen (‘Ik was helemaal…

Lees meer
Iedereen❤ tom
Veronica Superguide

Iedereen❤ tom

Alle vrouwen willen met hem trouwen, alle mannen willen hem zijn en alle kinderen willen hem worden. We hebben het over presentator Tom Waes, vanaf deze week terug op tv met Reizen Waes: Wereldsteden.

Lees meer
Danny de Munk aangeklaagd wegens verkrachting
Primo

Danny de Munk aangeklaagd wegens verkrachting

In Nederland is met het ‘The Voice’-schandaal een beerput opengetrokken waarvan de bodem nog niet in zicht is. Na Marco Borsato en Ali B. is nu ook een klacht wegens verkrachting ingediend tegen Danny de Munk (52). Zender RTL schrapte de zanger meteen als panellid in ‘I Can See Your Voice’. Het vermeende slachtoffer is volgens De Telegraaf een vrouw die 15 jaar geleden nauw met De Munk samenwerkte bij de musical ‘Ciske de Rat’. De zanger ontkent bij monde van zijn advocaat dat hij zich ooit schuldig maakte aan seksueel grensoverschrijdend gedrag.…

Lees meer
Selena Gomez verdacht van moord: ‘Alles voor de aandacht!’
Humo

Selena Gomez verdacht van moord: ‘Alles voor de aandacht!’

Eén van de fijnste verrassingen op de streamingdiensten in 2021 was ‘Only Murders in the Building’: een misdaadkomedie over drie bewoners van een New Yorks appartementsgebouw die het overlijden van één van hun buren onderzoeken en ondertussen een podcast over hun speurtocht maken. Tijdens het tweede seizoen, dat deze week van start gaat op Disney+, worstelen Charles (Steve Martin), Oliver (Martin Short) en Mabel (Selena Gomez) met de vraag hoe ze een opvolger kunnen maken voor het succesvolle eerste seizoen van hun podcast, vooral omdat ze intussen zélf van moord worden verdacht. – ‘Only Murders’ was één van de grootste hits voor Disney+ vorig jaar. Kwamen er ook lovende reacties uit onverwachte hoek? SELENA GOMEZ «Meryl Streep! Die kwam tijdens een receptie naar me toe om te zeggen hoe goed…

Lees meer
André Hazes heeft alweer een nieuw lief
Primo

André Hazes heeft alweer een nieuw lief

André Hazes heeft alweer een nieuw lief André Hazes (27) heeft dan toch niet voor zijn ex-verloofde Monique (44) gekozen (of zij niet voor hem?) en ook Sarah van Soelen (26) is definitief verleden tijd. De rusteloze zanger heeft een nieuwe ‘ware liefde’ gevonden, in Anne Rose Zonneveld (27). Zij werkt voor zijn moeder Rachel (51) en André kent haar al van in zijn jeugdjaren. Terwijl Rachel zich druk maakt over de verdwijning van het Legobeeld van André Hazes Senior op de Dam in Amsterdam - opdeplaatswaarhetbeeld stond lag een briefje met: ‘Corona gooide roet in het eten. André heeft nu tijd voor een ander optreden’ -, is de jonge Hazes met zijn nieuwe vlam naar Spanje vertrokken. Later deze maand zou er nog een tripje naar Italië gepland staan.…

Lees meer