‘IK BEN ZO TELEURGESTELD. VTM had me wel mogen vragen voor het speurderspanel dit jaar’

Ze maakte een diepe indruk vanaf haar allereerste noot. Ja, Sandra Kim (49) overklaste iedereen in het eerste seizoen van ‘The Masked Singer’ en won dan ook oververdiend. Je zou denken dat het haar in Vlaanderen weer helemaal op de kaart zette. Helaas, corona stak er een stokje voor. ‘En nu sloten ze wéér onze sector’, zucht Sandra. ‘Ik ben zó boos. Ik ben zelfstandige, hé. Als ik niet zing, verdien ik geen geld.’

Het speurderspanel dit jaar: (v.l.n.r.) Andy Peelman, Julie Van den Steen, Kevin Janssens, Jens Dendoncker, Ruth Beeckmans en Karen Damen.

Vrijdagavond kan het raden en gokken weer losbarsten, want dan schiet het tweede seizoen van ‘The Masked Singer’ uit de startblokken. Een goed moment om terug en vooruit te blikken met dé revelatie van het eerste seizoen: Koningin alias Sandra Kim. ’t Zijn grote schoenen om te vullen voor de kandidaten. Om evenveel indruk te maken als Koningin zullen ze álles uit de kast moeten halen. Zij blies iedereen omver vanaf de eerste noot die uit haar keel kwam.

FIJNER DAN ‘J’AIME LA VIE’

‘Het was een prachtige ervaring’, zegt Sandra. De zangeres geniet nog altijd na, al zitten de opnamen er intussen al anderhalf jaar op. ‘Ik was heel tevreden over mijn parcours, wat een avontuur! Het voelde zelfs fijner dan toen ik als meisje van dertien het Eurovisiesongfestival won met ‘J’aime la vie’ in 1986. Ik ben benieuwd naar de nieuwe lichting. Wees maar zeker dat ik elke vrijdag voor de buis zal zitten.’

Als Koningin liet Sandra alle anderen mijlenver achter zich in het eerste seizoen van ‘The Masked Singer’.

VTM gaf al de beelden vrij van de kleurrijke vermommingen die dit seizoen de revue passeren.

Wat vind je eigenlijk van de nieuwe kostuums, Sandra?

Eerlijk? Niet echt speciaal. (lacht) Een papegaai en die twee robotten… heel origineel vind ik het niet. Edelhert is wel mooi.

Maar aan het kostuum van Koningin kan niemand tippen?

Eigenlijk niet. (lachje) Mijn kostuum was ook vraiment spectaculaire. Niet dat ik er naar verlang om het weer te dragen, zeker niet. Ik draag in het dagelijkse leven nooit een jurk, dat was echt een uitdaging voor mij. Toen ik mijn kostuum ging passen, was ik erg verrast. Ik zei meteen: ‘Zo’n jurk, da’s niks voor mij!’ Maar ze zeiden dat ik het toch moest doen. Oké dan, ik had geen keuze. (lachje) Maar achteraf bekeken was ik natuurlijk heel blij.

Je verschijning was al indrukwekkend, maar zodra je begon te zingen, was iedereen echt met verstomming geslagen.

(glundert) Ja, vanaf het begin kreeg ik enkel lovende reacties, ook al wisten de mensen nog niet dat ik het was. Ik kreeg wel berichtjes van collega-muzikanten en die las ik met veel binnenpretjes. ‘Sandra, jij bent dat, hé?’ Maar ik had zwijgplicht en ik heb me daaraan gehouden.

Je deelname en je zege hebben je zelfvertrouwen opgekrikt, zei je na de finale. Werkt dat nog door?

Zeker. Maar dat wil niet zeggen dat ik de hele tijd zelfverzekerd ben. Ik zal altijd wel een beetje aan mezelf twijfelen. Dat is ook normaal, veel artiesten hebben dat, denk ik. Maar ik trek me nog altijd op aan mijn herinneringen aan ‘The Masked Singer’.

Zou je nog eens meedoen?

O nee, zeker niet! Dat is zoals met het Songfestival, mensen vragen me dikwijls: ‘Wanneer doe je nog eens mee?’ Mais ils sont fous! Ik heb één keer gewon-nen, en één keer ‘The Masked Singer’. Dat volstaat. Ik ben Johnny Logan niet, hé.

Misschien had je wel graag in het speurderspanel gezeten? Wolf, Duiveltje en Aap uit het eerste seizoen - alias Kevin Janssens, Andy Peelman en Ruth Beeckmans - mogen wél mee raden.

Absoluut, dat had ik zeker fijn gevonden. Maar ze hebben me verrassend genoeg niet gevraagd. Ik moet eerlijk toegeven dat ik heel teleurgesteld ben, want ik had eigenlijk verwacht dat VTM me de vraag zou stellen.

Het was logisch geweest dat de winnares van vorig seizoen had mogen opdraven.

Awel ja, dat vind ik ook.

Zou het kunnen liggen aan het feit dat je niet heel vlot Nederlands spreekt?

Geen idee, dat zou je aan de programmamakers moeten vragen. Ik vind het alleszins heel jammer.

Je kan je troosten met de enorme hernieuwde interesse die er dankzij je overwinning was voor jou als zangeres. Al is de coronacrisis wellicht een grote spelbreker geweest?

Het viel natuurlijk slecht. Al moet ik zeggen dat 2021 voor mij niet zo’n slecht jaar is geweest. In het begin van het jaar lag alles plat, maar in de zomer heb ik veel optredens kunnen doen en die waren fantastisch! Ik heb al bij al nog veel geluk gehad. Maar ’t is waar, zonder covid had ik er nog meer uit kun nen halen, dan had ik élke dag wel kunnen optreden. Spijtig, maar that’s life. ’t Is niet mijn schuld. (lachje)

En nu?

Alle optredens van december waren geannuleerd, het is een ramp! Ook de eerste helft van januari is nog veel uitgesteld.

De cultuursector moest het weer zwaar ontgelden.

(knikt) Ik vind dat ronduit belachelijk! Want we volgden alle maatregelen: mondmaskers, voldoende ventilatie en afstand, Covid Safe Ticket… Ik ben intussen drie keer gevaccineerd. Wat kan een mens meer doen? Ik snap het niet. Ik volg meestal trouw wat de regering zegt, maar nu vind ik het echt niet normaal. Cultuur en entertainment zijn nodig in het leven, mensen kunnen niet zonder. Bioscoop, theater, muziek… Een artiest moet kunnen werken. Ik ben zelfstandige. Als ik niet zing, verdien ik geen geld, zo simpel is het. Ik hoop dat het snel verandert, want ik ben echt heel boos.

Sandra was amper 13 toen ze in 1986 het Songfestival won met ‘J’aime la vie’.

Was je aanwezig op de betoging van de sector een paar weken geleden in Brussel?

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Belgische top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

Nee, al heb ik veel sympathie voor de betogers. Zelf ben ik een beetje bang van een grote mensenmenigte, voor mij is dat echt moeilijk. Ik heb ook niet graag dat ik op straat herkend word. En als je dan midden in zo’n mensenmassa staat… (huivert) Nee, liever niet. Ik zeg het: ik heb veel sympathie voor het protest. Want de regering heeft hier de bal grondig misgeslagen. Ook dat gedoe met die bubbels vorig jaar! Dat kwam me de strot uit. Ik ben altijd voorzichtig geweest en probeer ook nu nog op te letten dat ik enkel omga met mensen die gevaccineerd zijn. Maar ik ben tijdens de eerste lockdown wel m’n ouders, zus en schoonouders blijven zien.

Deze zomer kon Sandra gelukkig wel wat optreden, onder meer op de Parkiesconcertreeks.

FOTO: FRAMED BY MATT

Sandra en haar Vlaamse man Jurgen, met wie ze in Limburg woont.

Metekindje Leia is Sandra’s oogappel. Zelf bleef de zangeres kinderloos.

Op 24 december 2001 trouwden Sandra en Jurgen. ‘We hebben onze 20ste huwelijksverjaardag gevierd in een kasteel in Spa’, vertelt ze.

En je metekindje Leia.

(begint te stralen) Ja, het dochtertje van mijn zus. Mijn man Jurgen is peter, ik meter. Zoals je weet, hebben we jammer genoeg zelf geen kinderen gekregen, maar Leia is echt een bron van vreugde voor ons. Le bonheur de ma vie!

Heb je ondanks de wat sombere vooruitzichten toch kunnen genieten van de feestdagen?

O ja, zeker. Maar heel rustig, thuis, samen met Jurgen. Op 24 december waren we twintig jaar getrouwd. We zijn op een romantisch tripje naar de Hoge Venen geweest. We hebben overnacht in een kasteel vlak bij Spa. Geknipt voor een Koningin, dus.

Proficiat met jullie porseleinen jubileum. En in oktober volgt nog een mijlpaal: dan word je vijftig.

Olala, horrible! (lacht)

Vind je het erg?

Och, ik heb geen probleem met mijn leeftijd. In mijn hoofd blijf ik dezelfde vrouw, of ik nu 49 ben of 50, maakt geen verschil. Mijn lichaam is veranderd, dat is alles. (lachje) Maar het is zoals je zegt een mijlpaal. Daarom plan ik in oktober zeker een anniversary concert, 50 jaar Sandra Kim.

Dat wordt jouw grote project?

(knikt) Ik hoop nog een nieuwe single uit te brengen en veel te kunnen optreden. Ik ben ook bezig aan nieuwe nummers, samen met enkele Vlaamse showbizzvrienden. Met wie allemaal, mag ik nog niet verklappen. We zijn nog volop mensen aan het contacteren.

Tot slot: heb je nog goeie raad voor de nieuwe kandidaten van ‘The Masked Singer’?

Goh, ik vind het pretentieus om raad te geven. Ik heb zelf ook niet graag dat ze mij raad geven, hoe goedbedoeld ook. (lachje) Allez, eentje toch dan: goed en rustig ademen onder dat masker. Want ik kan je verzekeren, dat was geen lachertje. Bij momenten heb je echt het gevoel dat je geen lucht krijgt. En dan mag ik me nog gelukkig prijzen dat ik niet het kostuum van Giovanni Kemper had. Die stond in zijn Duikershelm ongeveer te stikken. Succes aan alle nieuwe gemaskerden, alleszins!

SUPERTROTS

Sandra steekt haar ontgoocheling over het feit dat ze niet in het speurderspanel zit niet weg. We polsten bij VTM naar een verklaring. ‘Uiteraard zijn wij supertrots op Sandra Kim als winnares van het eerste seizoen van ‘The Masked Singer’’, klinkt het. ‘Dat Kevin, Ruth en Andy nu aan het speurdersteam zijn toegevoegd, is geen toeval. Zij stonden al voor het eerste seizoen op onze radar, maar bleken toen een echte meerwaarde om zelf deel te nemen in een pak. Voor het nieuwe seizoen was de keuze dan ook snel gemaakt om het speurdersteam uit te breiden met hen erbij.’

OP TV

‘The Masked Singer’ Vrijdag20u35VTM

TEKST: JAN RUYSBERGH/FOTO’S: DIETER BACQUAERT/CHRISTELLE VERSTRAETE

Dit artikel komt uit:
Dag Allemaal - Editie 2 - 2022

Dag Allemaal - Editie 2 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikels
Een verkrachter, een creep en een billenknijper
Humo

Een verkrachter, een creep en een billenknijper

DWARSKIJKER Een verkrachter, een creep en een billenknijper BOOS: THIS IS THE VOICE Nu op YouTube De afgelopen dagen mochten we met z’n allen getuige zijn van een deprimerend spelletje wir haben es nicht gewusst. Hoe geheimen die al jaren door de wandelgangen spoken, toch telkens voorbij de juiste oren kunnen waaien, het is geen raadsel waarover het aangenaam piekeren is. Vergelijk ‘The Voice of Holland’ met een openliggende beerput: je hoeft er toch niet met je kop boven te hangen om gewaar te worden dat het zaakje stinkt? ‘BOOS: This Is the Voice’ was van zo’n explosiviteit dat de aflevering al dagen op voorhand bommetjes deed ontploffen. Marco Borsato blijkt een ordinaire billentaster bij 13-en 14-jarige meisjes, Ali B richtte zich als een roofdier op nauwelijks volwassen vrouwen (‘Ik was helemaal…

Lees meer
Iedereen❤ tom
Veronica Superguide

Iedereen❤ tom

Alle vrouwen willen met hem trouwen, alle mannen willen hem zijn en alle kinderen willen hem worden. We hebben het over presentator Tom Waes, vanaf deze week terug op tv met Reizen Waes: Wereldsteden.

Lees meer
Danny de Munk aangeklaagd wegens verkrachting
Primo

Danny de Munk aangeklaagd wegens verkrachting

In Nederland is met het ‘The Voice’-schandaal een beerput opengetrokken waarvan de bodem nog niet in zicht is. Na Marco Borsato en Ali B. is nu ook een klacht wegens verkrachting ingediend tegen Danny de Munk (52). Zender RTL schrapte de zanger meteen als panellid in ‘I Can See Your Voice’. Het vermeende slachtoffer is volgens De Telegraaf een vrouw die 15 jaar geleden nauw met De Munk samenwerkte bij de musical ‘Ciske de Rat’. De zanger ontkent bij monde van zijn advocaat dat hij zich ooit schuldig maakte aan seksueel grensoverschrijdend gedrag.…

Lees meer
Selena Gomez verdacht van moord: ‘Alles voor de aandacht!’
Humo

Selena Gomez verdacht van moord: ‘Alles voor de aandacht!’

Eén van de fijnste verrassingen op de streamingdiensten in 2021 was ‘Only Murders in the Building’: een misdaadkomedie over drie bewoners van een New Yorks appartementsgebouw die het overlijden van één van hun buren onderzoeken en ondertussen een podcast over hun speurtocht maken. Tijdens het tweede seizoen, dat deze week van start gaat op Disney+, worstelen Charles (Steve Martin), Oliver (Martin Short) en Mabel (Selena Gomez) met de vraag hoe ze een opvolger kunnen maken voor het succesvolle eerste seizoen van hun podcast, vooral omdat ze intussen zélf van moord worden verdacht. – ‘Only Murders’ was één van de grootste hits voor Disney+ vorig jaar. Kwamen er ook lovende reacties uit onverwachte hoek? SELENA GOMEZ «Meryl Streep! Die kwam tijdens een receptie naar me toe om te zeggen hoe goed…

Lees meer
André Hazes heeft alweer een nieuw lief
Primo

André Hazes heeft alweer een nieuw lief

André Hazes heeft alweer een nieuw lief André Hazes (27) heeft dan toch niet voor zijn ex-verloofde Monique (44) gekozen (of zij niet voor hem?) en ook Sarah van Soelen (26) is definitief verleden tijd. De rusteloze zanger heeft een nieuwe ‘ware liefde’ gevonden, in Anne Rose Zonneveld (27). Zij werkt voor zijn moeder Rachel (51) en André kent haar al van in zijn jeugdjaren. Terwijl Rachel zich druk maakt over de verdwijning van het Legobeeld van André Hazes Senior op de Dam in Amsterdam - opdeplaatswaarhetbeeld stond lag een briefje met: ‘Corona gooide roet in het eten. André heeft nu tijd voor een ander optreden’ -, is de jonge Hazes met zijn nieuwe vlam naar Spanje vertrokken. Later deze maand zou er nog een tripje naar Italië gepland staan.…

Lees meer