Tijdschrift.be logo
THEMA: DROMEN & AMBITIES

Minder STRIJDEN, meer SCHATERLACHEN

Seada Nourhussen is hoofdredacteur van OneWorld, het magazine dat in een verrechtst medialandschap voor rechtvaardigheid strijdt. Maar haar als ‘strijder’ typeren zou eenzijdig zijn. ‘Ik doe een belofte aan mezelf: meer schaterlachen, slap ouwehoeren aan eettafels, rust en zachtheid. Want dat definieert mij óók.’

TEKST SEADA NOURHUSSEN
(FOTOGRAFIE PASSIAN SMIT HAAR EN MAKE-UP LAURA YARD)

‘Maatschappijkritiek is wel heel erg gewenst.’ Verder mocht ik deze gastcolumn over mijn dromen en ambities voor 2022 zelf invullen, informeerde de redacteur van JAN mij. Nou, ze had nog wel één toevoeging over mijn column: ‘Mag pittig zijn, hoeft niet.’

Ik had niet eens gevraagd waarom JAN uitgerekend mij vroeg voor deze column; niet bepaald een titel vol politieke statements. Jaren geleden stond ik hier ook in met een interview over mijn identiteit als migrant nadat ik een reeks had geschreven over mijn eerste terugkeer naar Ethiopië. Het kwam erop neer dat ik me rijk voelde, zei ik opgewekt; alsof ik een appartement had in Amsterdam en een landhuis in mijn geboortestad Gondar.

Dit was vóórdat ik tijdens mijn Afrika-redacteurschap bij Trouw continu ongelijkheid van dichtbij zag. Voor mijn uitgesproken-heid op Twitter, voor mijn columns. En voor mijn hoofd-redacteurschap van OneWorld, waarin we confronterende onderwerpen zoals racisme en seksisme behandelen die andere media liever laten liggen. Haast een ander tijdperk.

Tegenwoordig weet ik wat er bij lezingen, radio, televisie en gastcolumns van mij wordt verwacht: scherpte, ongezouten kritiek, felheid, misschien een beetje ophef? Vaak krijg ik die rol rond bovengenoemde hete hangijzers waar anderen met een grote boog omheen (kunnen) lopen. Het is een positie die ik zo vaak heb moeten innemen dat de buitenwacht mijn hele persoonlijkheid ermee vereenzelvigt. ‘Strijder,’ zo begroeten sommigen me. Ongemakkelijk.

Onderdrukking aankaarten doe ik tegen wil en dank. Ik heb niet de luxe géén vragen te stellen bij onrecht – je zou hopen dat elke journalist die noodzaak voelt. Ik heb mijn columns niet gebruikt om miniatuurtjes te produceren over mijn privéleven of garderobe (terwijl ik evengoed van mooie kleding, fijne reizen en suffe soaps hou). Ik heb dat podium gebruikt voor zaken die groter zijn dan ik. Omdat ik die verantwoordelijkheid voel als een van de weinige zwarte vrouwen in de journalistiek.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Belgische top titels in één app!

Probeer nu een maand gratisProbeer nu een maand gratis

Ik leid een magazine dat ‘journalistiek voor rechtvaardigheid’ bedrijft. Ik ben trots op hoe wij met complexe en vaak impopulaire onderwerpen tóch onze plek innemen in een verrechtst medialandschap. Het levert bijzondere verhalen op. Zoals een bekentenis van een witte moeder dat ze niet weet hoe ze haar zwarte dochter kan beschermen tegen racisme. Een reconstructie van het allereerste, maar genegeerde toeslagenschandaal tegen Somalische Nederlanders. Of een sociale begrafenisondernemer die desnoods geld toelegt om te voorkomen dat dakloze mensen anoniem overlijden.

Het is bemoedigend dat wij als onafhankelijke, black-owned titel invloed uitoefenen op witte mainstreammedia, die door hun kopieën van onze artikelen moeten nadenken over hun tekortkomingen. En dat steeds meer lezers en aspirant-journalisten ons ontdekken.

Maar ik wil ook stilstaan bij wat onze missie vereist. Maatschappijkritiek leveren vergt dossierkennis en uithoudingsvermogen. Langer zoeken naar een geschikt verhaal, beter kijken naar die tegel die niet is gelicht. En het betekent dat je vaak in verzet bent tegen je omgeving, die je vervolgens gaat zien als verbeten strijder en de andere facetten van je persoonlijkheid dreigt te vergeten. Je zorgeloosheid, je schaterlach, je impulsiviteit.

Ik verkeer niet in een permanente staat van verontwaardiging of paraatheid om onrecht te bestrijden. Dat zou doodvermoeiend zijn, slecht voor mijn huid en funest voor mijn talent om bijna alles met humor te relativeren. In 2022 heb ik 22 werkjaren achter de rug. Ruim de helft van mijn bestaan breng ik door van deadline naar deadline – net zoals nu. Waarom zei ik ja tegen nóg meer werk dan er al voor me ligt? Had ik niet gezegd dat ik eindelijk middelmatig zou worden?

In 2022 hoef ik geen extra ambities of grote idealen. Ik doe een belofte aan mezelf: meer schaterlachen, slap ouwehoeren aan eettafels, rust en zachtheid. Want dat definieert mij óók. Sterker: dat ben ik écht. Zonder de (zelfopgelegde?) druk om het grotere plaatje altijd boven mezelf te stellen.

Ik heb niet de luxe géén vragen te stellen bij onrecht – je zou hopen dat elke journalist die noodzaak voelt

Lees meer

Alle artikels
‘Door mijn vader naar Engeland ontvoerd’
Primo

‘Door mijn vader naar Engeland ontvoerd’

Op donderdag 11 mei komt Gustaph in actie op het Songfestival in Liverpool. Bijna had Hunter Falls (28) op dat podium gestaan. Maar ook al won hij de ‘Eurosong’-preselectie in ons land niet, Tchiah Ommar (zoals hij echt heet) blijft vol goeie moed aan zijn zangcarrière werken. Wij praten ter gelegenheid van Moederdag op 14 mei met Tchiah en z’n moeder Ronak. Hun verhaal is hallucinant. ‘Sommige beelden keren altijd terug.’

Lees meer
86 broers en zussen
Quest

86 broers en zussen

Een man met wiens zaad zeker 550 kinderen zijn verwekt, kreeg van de rechter te horen dat hij zijn sperma niet meer mag doneren. Hoe zit dat? Mag je niet onbeperkt donorkinderen krijgen? En hoe is het om hordes halfbroers en -zussen te hebben?

Lees meer
Te koop voor 81 miljoen: het landgoed van drake in beverly hills
Dag Allemaal

Te koop voor 81 miljoen: het landgoed van drake in beverly hills

Een miljardair zoals zijn ex-lief Rihanna (35) is hij nog niet, maar rapper Drake (36) is met een fortuin van 240 miljoen euro ook bepaald geen armoedzaaier. En het ziet ernaar uit dat datdankzij de verkoop van zijn kapitale landgoed in Beverly Hills - nog wat meer gaat worden. Mocht u ergens 81 miljoen euro liggen hebben: op deze pagina’s ziet u wat u daarvoor krijgt.

Lees meer
‘Ik krijg helaas meer doodsbedreigingen dan huwelijksaanzoeken’
Humo

‘Ik krijg helaas meer doodsbedreigingen dan huwelijksaanzoeken’

Voor Melissa Depraetere (30), een absolute vertrouwelinge van Conner Rousseau en de coming lady van Vooruit, ligt volgend jaar bijna zeker een ministerpost klaar. De dochter uit een Harelbeeks arbeidersgezin dwong de voorbije vier jaar haar plaats af in de Wetstraat, snel en complexloos: ‘Als ik mijn vrienden vraag om eens mee naar Antwerpen of Brussel te gaan, kijken ze me aan alsof ik een citytrip naar Kabul voorstel en waarschuwen hun ouders dat ze extra voorzichtig moeten zijn.’

Lees meer
Eerherstel voor vince op komst?
TV Familie

Eerherstel voor vince op komst?

Is er in ‘Thuis’ een mooi eerherstel op komst voor slechterik Vince? Online wordt dat al een tijdje gesuggereerd en die theorie lijkt te worden bevestigd door het recente nieuws dat Harry uit de reeks verdwijnt. Op een officieel ‘Thuis’-account werden ook opvallend veel commentaren verwijderd. Omdat die de nagel op de kop sloegen? MEDELIJDEN Aanleiding van de speculaties is Vince (Gert Winckelmans), de ex van Vicky (Marieke Dilles). Die wil zijn leven beteren. De bajesklant heeft de gevangenis verlaten en was niet alleen op zoek naar een tweede kans, maar vooral ook naar hernieuwd contact met zijn zoon Ilias (Bram Spooren) en dochter Febe (Renée Van Cauwenberghe). Waldek (Bart Van Avermaet) had medelijden en bood Vince een job in de wijngaard aan. Zo kwam Vince in contact met Femke…

Lees meer