Waanzinnige weetjes

wit het Woudlopers Handboek

Kleurige blaadjes

De meeste bladeren veranderen in de herfst van kleur. In de lente en zomer waren ze nog knalgroen. Nu krijgen ze gele, oranje of rode tinten!

Die groene kleur heeft een blad, omdat er bladgroen in zit. Die stof zorgt ervoor dat een boom zonlicht kan opnemen en dit omzet in voedingsstoffen. En dat gebeurt in de zomer dan ook volop.

In de herfst en winter schijnt de zon minder en is het kouder. Het kost een boom dan meer moeite om te overleven. Daarom laat hij zijn bladeren vallen. Hij zorgt dat er geen voedingsstoffen meer naartoe stromen, waardoor ze langzaam afsterven. Ook het bladgroen gaat er dan vandoor. En de groene kleur! In de blaadjes blijven andere stoffen over. Die zijn, je raadt het al, geel en oranje!

Extraatjes

Sommige bladeren krijgen in de herfst een rood kleurtje. Die kleurstof beschermt de aftakelende blaadjes tegen de zon.

Als een blad geen voedingsstoffen meer krijgt, droogt het op en kleurt het bruin. Na een tijdje valt het verdord en al van de boom. Van onderen!

De zeenaaktslak Elysia chlorotica lijkt op een blaadje. Hij heeft niet alleen dezelfde vorm, er zit ook bladgroen in zijn lijf. Hierdoor is hij zo groen als gras!

Wist je dat er altijd oranje en gele kleurstoffen in een blad zitten? Die kleuren spelen in de lente en zomer verstoppertje. Dan zit de groene kleur over ze heen!

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Belgische top titels in één app!

Probeer nu een maand gratisProbeer nu een maand gratis
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikels