Tijdschrift.be logo
IN DEZE UITGAVE

Waanzinnige weetjes

wit het Woudlopers Handboek

Kleurige blaadjes

De meeste bladeren veranderen in de herfst van kleur. In de lente en zomer waren ze nog knalgroen. Nu krijgen ze gele, oranje of rode tinten!

Die groene kleur heeft een blad, omdat er bladgroen in zit. Die stof zorgt ervoor dat een boom zonlicht kan opnemen en dit omzet in voedingsstoffen. En dat gebeurt in de zomer dan ook volop.

In de herfst en winter schijnt de zon minder en is het kouder. Het kost een boom dan meer moeite om te overleven. Daarom laat hij zijn bladeren vallen. Hij zorgt dat er geen voedingsstoffen meer naartoe stromen, waardoor ze langzaam afsterven. Ook het bladgroen gaat er dan vandoor. En de groene kleur! In de blaadjes blijven andere stoffen over. Die zijn, je raadt het al, geel en oranje!

Extraatjes

Sommige bladeren krijgen in de herfst een rood kleurtje. Die kleurstof beschermt de aftakelende blaadjes tegen de zon.

Als een blad geen voedingsstoffen meer krijgt, droogt het op en kleurt het bruin. Na een tijdje valt het verdord en al van de boom. Van onderen!

De zeenaaktslak Elysia chlorotica lijkt op een blaadje. Hij heeft niet alleen dezelfde vorm, er zit ook bladgroen in zijn lijf. Hierdoor is hij zo groen als gras!

Wist je dat er altijd oranje en gele kleurstoffen in een blad zitten? Die kleuren spelen in de lente en zomer verstoppertje. Dan zit de groene kleur over ze heen!

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Belgische top titels in één app!

Probeer nu een maand gratisProbeer nu een maand gratis

Lees meer

Alle artikels
Een verkrachter, een creep en een billenknijper
Humo

Een verkrachter, een creep en een billenknijper

DWARSKIJKER Een verkrachter, een creep en een billenknijper BOOS: THIS IS THE VOICE Nu op YouTube De afgelopen dagen mochten we met z’n allen getuige zijn van een deprimerend spelletje wir haben es nicht gewusst. Hoe geheimen die al jaren door de wandelgangen spoken, toch telkens voorbij de juiste oren kunnen waaien, het is geen raadsel waarover het aangenaam piekeren is. Vergelijk ‘The Voice of Holland’ met een openliggende beerput: je hoeft er toch niet met je kop boven te hangen om gewaar te worden dat het zaakje stinkt? ‘BOOS: This Is the Voice’ was van zo’n explosiviteit dat de aflevering al dagen op voorhand bommetjes deed ontploffen. Marco Borsato blijkt een ordinaire billentaster bij 13-en 14-jarige meisjes, Ali B richtte zich als een roofdier op nauwelijks volwassen vrouwen (‘Ik was helemaal…

Lees meer
Iedereen❤ tom
Veronica Superguide

Iedereen❤ tom

Alle vrouwen willen met hem trouwen, alle mannen willen hem zijn en alle kinderen willen hem worden. We hebben het over presentator Tom Waes, vanaf deze week terug op tv met Reizen Waes: Wereldsteden.

Lees meer
Danny de Munk aangeklaagd wegens verkrachting
Primo

Danny de Munk aangeklaagd wegens verkrachting

In Nederland is met het ‘The Voice’-schandaal een beerput opengetrokken waarvan de bodem nog niet in zicht is. Na Marco Borsato en Ali B. is nu ook een klacht wegens verkrachting ingediend tegen Danny de Munk (52). Zender RTL schrapte de zanger meteen als panellid in ‘I Can See Your Voice’. Het vermeende slachtoffer is volgens De Telegraaf een vrouw die 15 jaar geleden nauw met De Munk samenwerkte bij de musical ‘Ciske de Rat’. De zanger ontkent bij monde van zijn advocaat dat hij zich ooit schuldig maakte aan seksueel grensoverschrijdend gedrag.…

Lees meer
Selena Gomez verdacht van moord: ‘Alles voor de aandacht!’
Humo

Selena Gomez verdacht van moord: ‘Alles voor de aandacht!’

Eén van de fijnste verrassingen op de streamingdiensten in 2021 was ‘Only Murders in the Building’: een misdaadkomedie over drie bewoners van een New Yorks appartementsgebouw die het overlijden van één van hun buren onderzoeken en ondertussen een podcast over hun speurtocht maken. Tijdens het tweede seizoen, dat deze week van start gaat op Disney+, worstelen Charles (Steve Martin), Oliver (Martin Short) en Mabel (Selena Gomez) met de vraag hoe ze een opvolger kunnen maken voor het succesvolle eerste seizoen van hun podcast, vooral omdat ze intussen zélf van moord worden verdacht. – ‘Only Murders’ was één van de grootste hits voor Disney+ vorig jaar. Kwamen er ook lovende reacties uit onverwachte hoek? SELENA GOMEZ «Meryl Streep! Die kwam tijdens een receptie naar me toe om te zeggen hoe goed…

Lees meer
André Hazes heeft alweer een nieuw lief
Primo

André Hazes heeft alweer een nieuw lief

André Hazes heeft alweer een nieuw lief André Hazes (27) heeft dan toch niet voor zijn ex-verloofde Monique (44) gekozen (of zij niet voor hem?) en ook Sarah van Soelen (26) is definitief verleden tijd. De rusteloze zanger heeft een nieuwe ‘ware liefde’ gevonden, in Anne Rose Zonneveld (27). Zij werkt voor zijn moeder Rachel (51) en André kent haar al van in zijn jeugdjaren. Terwijl Rachel zich druk maakt over de verdwijning van het Legobeeld van André Hazes Senior op de Dam in Amsterdam - opdeplaatswaarhetbeeld stond lag een briefje met: ‘Corona gooide roet in het eten. André heeft nu tijd voor een ander optreden’ -, is de jonge Hazes met zijn nieuwe vlam naar Spanje vertrokken. Later deze maand zou er nog een tripje naar Italië gepland staan.…

Lees meer