Tijdschrift.be logo
IN DEZE UITGAVE

WINTER agenda

It’s the season to be jolly! We zwieren (of wiebelen) het ijs op, nippen aan een glühwein op een kerstmarkt, of kruipen thuis onder een dekentje op de bank met een goed boek.

TEKST MYRTHE DE BOER
(GETTY IMAGES)

KRAAMTIJD

Kerstmarkt in Leiden

Kerstmarkt in Londen

(GETTY IMAGES)

Kraampjes op het water, kerstspulletjes scoren in de binnenstad, een spectaculair uitzicht over London by night: 3 x de kerst op de taart.

1 Heilig Haarlem

Op 10, 11 en 12 december wordt de binnenstad van Haarlem voor de 28e keer omgetoverd tot een grote kerstmarkt. Nadat de markt vorig jaar niet door kon gaan, hebben de initiatiefnemers besloten deze editie ruimer op te zetten dan alle voorgaande. De markt bestaat uit honderden kramen, waar versnaperingen en kerstspulletjes worden verkocht. De speciaalbiertjes (o.a. Jopenbier) worden getapt in ouderwetse houten chalets en de kerstkoren zijn vanzelfsprekend present. onlinekerstmarkthaarlem.nl

2 Let’s go!

Dompel je onder in Winter Wonderland. Zes weken lang zijn er acrobaten, circusshows, een carrousel, een ijsbaan, een grote kerstmarkt en zelfs een gigantisch reuzenrad van waaruit je London by night kunt bewonderen. Creatievelingen kunnen een workshop ijsbeelden maken volgen. Al met al: als gezin, vriendengroep of stel vermaak je je een hele dag in Hyde Park. In de piekuren kost een kaartje 5 à 7,5 pond, op rustige momenten is de toegang gratis

Reserveren moet. 19 november t/m

3 januari, hydeparkwinterwonderland.com

3 Te water

Leiden is speciaal als het op de kerstmarkt aankomt, die bevindt zich namelijk op het water. De drijvende kerstmarkt in de historische stad is zeker een bezoekje waard, met bijna negentig sfeervolle chalets, waar cadeautjes kunnen worden gescoord en de glühwein rijkelijk vloeit. Met een beetje geluk is er zelfs een kinderijsbaan op het water.

10 t/m 15 december aan de Nieuwe Rijn

Inmiddels beroemd is de kerstmarkt in de Haarlemse binnenstad

Spoorwegmuseum wordt schaatsbaan

IJSTIJD

Magisch Maastricht

Een stoel ervoor is heus geen schande en niet iedereen heet Ireen. Dus trek uit de kast die ijzers en glij op ’s lands leukste ijsbanen.

1 Onder de regenboog

Schaatsen onder de regenboog? Hoe leuk is dat! Deze winter kan het (weer) in Rotterdam. Vanaf 27 november opent de Rotterdamse schaatsbaan op sportpark Toepad voor de negende keer haar deuren. De vrolijke verlichting staat op vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 16.00 uur aan. Een glühwein, warme choco of winterhap nuttigen kan na afloop op het Winterplein. schaatsbaanrotterdam.nl

2 Tussen de treinen

Het spoorwegmuseum is an sich al een leuk familieuitje, een schaatsbaan tussen de treinstellen maakt het museum dezer dagen nóg aantrekkelijker. Glij langs de reusachtige, historische treinen en maak er een onvergetelijke dag van. Kinderen (en ouders) die (nog) niet zo goed kunnen schaatsen kunnen zich op de kinderbaan met schaatsrekjes uitleven.

V.a. 21 december, Maliebaanstation 16, Utrecht

3 Magisch Maastricht

Dit jaar wordt wederom het Vrijthof in Maastricht omgetoverd tot een winter-festijn. Schaats de sterren van de hemel op de overdekte baan van maar liefst 900 vierkante meter. Het is het middelpunt van kerst-event Magisch Maastricht, waar behalve geschaatst ook kan worden genoten van een (warm) drankje op het grote winterterras, een rondje in de authentieke carrousel, het reuzenrad of over de kerstmarkt kan worden gedaan.

26 november t/m 31 december, magischmaastrichtophetvrijthof.nl

(GETTY IMAGES)
Schaats de sterren van de hemel onder de regenboog

Rotterdam

SCHERMTIJD

Un Monde

Home Alone

Oké, eerst voor de achtentachtigste keer Love Actually, maar dan is het tijd voor iets nieuws: 3x familiefilms.

1 Meeslepende duik

Op het schoolplein ziet de kleine Nora dat haar broer Abel gepest wordt. Haar vader wil dat ze spreekt, haar broer wil dat ze zwijgt. Nora hoopt op school nieuwe vrienden te maken, waardoor ze voor een verscheurende keuze staat. Deze meeslepende duik in het niet zo onschuldige leven op school opent mogelijkheden voor een goed gesprek thuis. Vanaf 25 november in de bioscoop.

2 De kleine kerstman

In A Boy Called Christmas, gebaseerd op de roman van Matt Haig, reist de kleine Nikolas af naar de Noordpool om zijn verleden te achterhalen en (spoiler alert!) zijn roeping als kerstman te vervullen. Deze fantasierijke familiefilm geeft ons heuse Narnia- vibes en brengt kinderen ongetwijfeld en vooral vroeg in de kerstsfeer, want hij is al vanaf november te zien op Netflix.

3 Met compleet orkest

De kerstklassieker Home Alone krijgt op 27 december een nieuw jasje. In de nieuwe theaterzaal van Rotterdam Ahoy wordt de film op groot scherm vertoond, terwijl 140 topmusici (het Noordpool Orkest en het Nederlands Concertkoor) de bijbehorende muziek van John Williams uitvoeren. Een unicum waar menig kersten muziekliefhebber blij van zal worden. ahoy.nl

A Boy Called Christmas

Amsterdam Light Festival

(JANUS VAN DEN EIJNDEN)

EROPUIT

Hoe dan? Magische ijssculpturen

(ERIC VAN NIEUWLAND)

Jazzzzzz!

IJssculpturen, lichtkunst en broeierige jazzklanken – zo veel te doen en te zien dat je bijna een lockdown zou wensen. Bíjna zeggen we toch!

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Belgische top titels in één app!

Probeer nu een maand gratisProbeer nu een maand gratis

1 Brrrrr

Als het niet vriest of sneeuwt nemen we het heft zelf maar in handen om er toch een wintertafereel van te maken. Dat moeten de organisatoren van het Nederlands IJsbeelden Festival gedacht hebben. In Zwolle kunnen winter-liefhebbers hun geluk op. Op het ijsbeeldenfestival, met als thema What a Wonderful World, komen de beste ijskunstenaars ter wereld samen om in een grote vrieshal de prachtigste creaties te maken. Met 275.000 kilo ijs en evenzoveel sneeuw worden sculpturen tot wel 6 meter hoog gecreëerd. 18 december t/m 6 maart, ijsbeelden.nl

2 In de schijnwerpers

Al een decennium lang wordt de hoofdstad jaarlijks verlicht met de mooiste lichtkunst, en dat moet gevierd worden. Daarom keren dit jaar, van 2 december tot 23 januari, de bijzonderste en inspirerendste werken van de afgelopen edities van het Amsterdam Light Festival terug in en op de Amsterdamse wateren. Ditmaal hebben de werken als thema Celebrate Light en worden de schijnwerpers gericht op schrijnende onderwerpen als eenzaamheid en kinderarmoede. amsterdamlightfestival.com

3 Bruisend Parijs in eigen land

Waan je in het jazzy Parijs van de jaren dertig bij Swingin’ Paris – The Christmas Special, van zanger en trompettist Michael Varekamp. Met chansonnière Tess Merlot neemt hij je mee naar de bruisende Franse hoofdstad, waar de jazz toen een ontvankelijke voedingsbodem vond. Natuurlijk ontbreken de hits van Louis Armstrong, Frank Sinatra en Nat King Cole niet, en er is aandacht voor de muziek van Josephine Baker, Édith Piaf en Sydney Bechet. Te zien in

Amstelveen, Nijkerk, Purmerend, Lelystad en Amsterdam

BOEK UIT!

Het wordt een vegetarische kerst, want jij vreet alleen papier. Drie boeken die je dierbaarder worden dan je telefoon.

1 Adunni wil naar school

In de krachtige, ontroerende roman Het meisje met de luidende stem van Abi Daré volgen we een jonge Nigeriaanse vrouw die voor haar dromen vecht. Adunni groeit op in een arm plattelandsdorp, maar heeft een doel voor ogen: ze wil naar school. Volgens haar moeder is dat namelijk de enige manier om krachtig in haar schoenen te komen staan, ofwel ‘een luidende stem’ te krijgen. Mar haar vader verkoopt Adunni als bruid aan een taxichauffeur. Toch geeft ze de hoop op een betere toekomst niet op. Een bijzonder, vertederend verhaal dat vandaag de dag helaas nog realiteit is voor veel vrouwen.

€ 24,99 A.W. Bruna

2 Verliefdheid en verlies

Na bestsellers als Het einde van de eenzaamheid en Becks laatste zomer, heeft Benedict Wells met Hard land wederom een bijzonder invoelende roman geschreven. De vijftienjarige Sam uit Missouri is niet gelukkig; zijn moeder is ziek, zijn enige vriend is verhuisd en de relatie met zijn werkloze vader loopt stroef. Als hij een baantje in een oude bioscoop krijgt, raakt hij bevriend met zijn collega’s. Langzaam kruipt Sam uit zijn schulp. Een prachtige coming-of-ageroman over verliefdheid, vriendschap, verlies en nostalgie.

€ 22,99 Meulenhoff

3 Giftig

Een psychologische thriller leest altijd net wat lekkerder weg op een donkere winterdag, onder een kleedje bij de haard. Dat geldt ook voor Schaduwleven van Kim Moelands. De jonge Elena raakt verzeild in een nachtmerrie van intimidatie en geweld als ze trouwt met een aanvankelijk charmante, zelfverzekerde man. Algauw blijkt deze charmanterik een narcist te zijn. De paniek rijst gestaag als niemand in haar omgeving Elena lijkt te geloven over de façade die haar man in stand houdt. Schaduwleven toont hoe onmogelijk het kan zijn om aan een giftige relatie te ontsnappen.

€ 20,99 A.W. Bruna

LETTERTYPES

Geen woord hoor je meer als ze een van deze drie werken in de knuistjes hebben. BoekdrukKunst met een grote K.

1 Putjesschepper of piloot

Voor Weet je wat ik worden wil… schreven twaalf topauteurs, onder wie Tosca Menten en Tineke Honingh, grappige verhalen over beroepen. De beroepenkeuze is reuze en dat maakt het er voor sommige kinderen niet makkelijker op. Ze willen er niet over nadenken of zien die piano- of tenniscarrière waar jij misschien als ouder op hoopt helemaal niet zitten. Enfin, met dit boek komen kinderen op een luchtige (en soms spannende!) manier in aanraking met uiteenlopende professies.

€ 12,99 Van Goor

2 Vaders en dochters

In Samen gaan bouwen, van Oliver Jeffers, bouwen een vader en dochter samen aan hun toekomst. Zo maken ze bijzondere herinneringen met behulp van speciale materialen en knutselen ze aan een huis om zich in thuis te voelen. Het prentenboek is een toonbeeld van onvoorwaardelijke liefde van ouders en laat kinderen de mogelijkheden die er in het leven zijn zien. Na het succes van Samen hier, dat de auteur voor zijn zoon maakte, is er nu dus een editie voor vaders en dochters. € 14,99 Uitgeverij de

Fontein

3 Zilveren Griffel-materiaal

Beste broers is een hartverwarmend verhaal over familie, moed en groei. Broers Raf (9) en Robbie (5) verhuizen met hun ouders uit de drukke stad naar de boerderij van opa en oma. Hun ouders hebben andere zaken aan hun hoofd, dus kunnen Raf en Robbie doen en laten wat ze willen, zoals ontdekken dat opa een toren bouwt in het bos. Een prachtig, grappig en spannend verhaal met kleurrijke illustraties. Bekroond met een Zilveren Griffel. € 15,95

Hoogland & Van Klaveren

LUMIÈRE PUBLISHING, TWENTIETH CENTURY FOX, NETFLIX

Lees meer

Alle artikels
Een verkrachter, een creep en een billenknijper
Humo

Een verkrachter, een creep en een billenknijper

DWARSKIJKER Een verkrachter, een creep en een billenknijper BOOS: THIS IS THE VOICE Nu op YouTube De afgelopen dagen mochten we met z’n allen getuige zijn van een deprimerend spelletje wir haben es nicht gewusst. Hoe geheimen die al jaren door de wandelgangen spoken, toch telkens voorbij de juiste oren kunnen waaien, het is geen raadsel waarover het aangenaam piekeren is. Vergelijk ‘The Voice of Holland’ met een openliggende beerput: je hoeft er toch niet met je kop boven te hangen om gewaar te worden dat het zaakje stinkt? ‘BOOS: This Is the Voice’ was van zo’n explosiviteit dat de aflevering al dagen op voorhand bommetjes deed ontploffen. Marco Borsato blijkt een ordinaire billentaster bij 13-en 14-jarige meisjes, Ali B richtte zich als een roofdier op nauwelijks volwassen vrouwen (‘Ik was helemaal…

Lees meer
Iedereen❤ tom
Veronica Superguide

Iedereen❤ tom

Alle vrouwen willen met hem trouwen, alle mannen willen hem zijn en alle kinderen willen hem worden. We hebben het over presentator Tom Waes, vanaf deze week terug op tv met Reizen Waes: Wereldsteden.

Lees meer
Danny de Munk aangeklaagd wegens verkrachting
Primo

Danny de Munk aangeklaagd wegens verkrachting

In Nederland is met het ‘The Voice’-schandaal een beerput opengetrokken waarvan de bodem nog niet in zicht is. Na Marco Borsato en Ali B. is nu ook een klacht wegens verkrachting ingediend tegen Danny de Munk (52). Zender RTL schrapte de zanger meteen als panellid in ‘I Can See Your Voice’. Het vermeende slachtoffer is volgens De Telegraaf een vrouw die 15 jaar geleden nauw met De Munk samenwerkte bij de musical ‘Ciske de Rat’. De zanger ontkent bij monde van zijn advocaat dat hij zich ooit schuldig maakte aan seksueel grensoverschrijdend gedrag.…

Lees meer
Selena Gomez verdacht van moord: ‘Alles voor de aandacht!’
Humo

Selena Gomez verdacht van moord: ‘Alles voor de aandacht!’

Eén van de fijnste verrassingen op de streamingdiensten in 2021 was ‘Only Murders in the Building’: een misdaadkomedie over drie bewoners van een New Yorks appartementsgebouw die het overlijden van één van hun buren onderzoeken en ondertussen een podcast over hun speurtocht maken. Tijdens het tweede seizoen, dat deze week van start gaat op Disney+, worstelen Charles (Steve Martin), Oliver (Martin Short) en Mabel (Selena Gomez) met de vraag hoe ze een opvolger kunnen maken voor het succesvolle eerste seizoen van hun podcast, vooral omdat ze intussen zélf van moord worden verdacht. – ‘Only Murders’ was één van de grootste hits voor Disney+ vorig jaar. Kwamen er ook lovende reacties uit onverwachte hoek? SELENA GOMEZ «Meryl Streep! Die kwam tijdens een receptie naar me toe om te zeggen hoe goed…

Lees meer
André Hazes heeft alweer een nieuw lief
Primo

André Hazes heeft alweer een nieuw lief

André Hazes heeft alweer een nieuw lief André Hazes (27) heeft dan toch niet voor zijn ex-verloofde Monique (44) gekozen (of zij niet voor hem?) en ook Sarah van Soelen (26) is definitief verleden tijd. De rusteloze zanger heeft een nieuwe ‘ware liefde’ gevonden, in Anne Rose Zonneveld (27). Zij werkt voor zijn moeder Rachel (51) en André kent haar al van in zijn jeugdjaren. Terwijl Rachel zich druk maakt over de verdwijning van het Legobeeld van André Hazes Senior op de Dam in Amsterdam - opdeplaatswaarhetbeeld stond lag een briefje met: ‘Corona gooide roet in het eten. André heeft nu tijd voor een ander optreden’ -, is de jonge Hazes met zijn nieuwe vlam naar Spanje vertrokken. Later deze maand zou er nog een tripje naar Italië gepland staan.…

Lees meer